Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse endeks vadelileri, yatırımcıların, ABD'de bütçe konusundaki tartışmaların sürdüğü bir ortamda Fed'in bugünkü toplantısında parasal genişlemeyi bir adım daha ileri götürebileceği beklentisine girmesi ile birlikte hafifçe yükselirken, Asya hisse senetleri, üç yılı aşkın sürenin en uzun yükseliş dönemini yaşamaya hazırlanıyor. Güney Kore para birimi won ve hisse senetleri, Kuzey Kore'nin füze ateşlemesine karşın yukarıda kapandı. ABD endeks vadeli kontratları fazla değişmedi. Buğday ise düşüşünü dördüncü güne taşıdı.

Euro Stoxx 50 endeks vadeli kontratları Londra saati ile 07:41'de yüzde 0.1'in altında bir yükseliş göstererek 2,624 puanda seyrederken, Standard & Poor’s 500 endeks kontratı fazla değişmedi. İngiltere hisselerinin göstergesi FTSE 100'ün vadeli kontratı yaklaşık yüzde 0.1 geriledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 yükseldi ve yükselişini onuncu güne taşıdı. Kısa bir süreliğine dünkü kapanışının altını gören Güney Kore wonu, dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazandı. Buğday, Chicago'da yüzde 1.3 gerilerken, Brent türü ham petrolün varil fiyatı Londra'da yüzde 0.3 yükseldi.

Zara markasının sahibi Inditex SA, dokuz aylık karının analistlerin beklentisini yakalaması ile birlikte yükselebilir. Imagination Technologies Group Plc, yılın ilk yarısında karının analistlerin beklentilerini aşmasının etkisi ile yükselebilir. Accor SA, Fransa'da en yüksek mahkemenin kararının vergi ödemesini artıracağını kaydetmesi sonrası değer kaybedebilir.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, Fed bugünkü toplantısında aylık mortgage destekli menkul kıymet alım miktarını 45 milyar dolara çıkaracak. Kuzey Kore, uluslararası yaptırımlara meydan okuyarak, uzun menzilli füze fırlattı. Japonya'da makina siparişleri son üç ayda ilk kez yükseldi ve bu veri, firmaların dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinin 2013 yılında büyümeye dönebileceği beklentisinde olduğunu işaret ediyor.

Tokyo'da Resona Bank Ltd. şef fon yöneticisi Koji Toda, "ABD ekonomisi toparlanıyor ve Fed'in buna daha da katkı yapmak için harekete geçeceği yolunda bir görüş birliği var," dedi ve "Kuzey Kore'nin füze fırlatması beni biraz şaşırttı, zira Korelilerin bunu bir süreliğine raftan kaldırdığı yolunda haberler vardı. Sonuçta bu iyi birşey değil, ancak piyasayı fazla korkutmuş görünmüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Londra'da CMC Markets Plc piyasa analisti Michael Hewson, "Piyasalar, Fed'den, halihazırda aylık 40 milyar dolarlık mortgage destekli tahvil alımı üzerine, ilave tedbirler bekliyor. Çünkü ABD'de siyasetçiler harcamaları kısmak ve vergileri artırmak konusunda halen tartışmalarını sürdürüyor," dedi ve "1 Ocak yaklaşırken, anlaşmaya varılamayabileceği endişeleri var" şeklinde yorumda bulundu.

Fed yetkilileri bugünkü toplantıda, Twist Operasyonu'nun (Fed'in portföyündeki kısa vadeli tahvilleri uzun vadeli tahviller ile değiştirmesi) bu ayın sonunda bitmesi ile birlikte, aylık 40 milyar dolarlık mortgage destekli tahvil alımı uygulamasını genişletip genişletmemeyi değerlendirecek. Fed beklendiği üzere varlık alımını genişletirse, bilançosunun büyüklüğü 4 trilyon dolara ulaşacak.

Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi Stoxx Europe 600, ABD Başkanı Barack Obama'nın, mali uçurum olarak adlandırılan ve 1 Ocak'ta devreye girecek vergi artırımları ve harcama kısıntıları konusunda uzlaşmaya yönelik açıklamalarının etkisi ile son yedi seanstır yükseldi ve Temmuz 2011'den bu yana en uzun süreli yükseliş dönemini yaşıyor.