Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine Tahvilleri, tüketici fiyatları endeksinin Kasım ayında beklenenden hızlı düşmesinin ve bunun da Fed'in varlık alım programını genişletmeye hazırlandığı bir ortamda enflasyonun kontrol altında olduğunu işaret etmesinin ardından son dört günde ilk kez değer kazandı.

Gösterge 10 yıl vadeli tahvillerin faizi, ABD sanayi üretiminin son iki yılın en güçlü artışını göstermesine karşın son beş haftanın zirvesinden gevşedi. Başkan Barack Obama ve Temsilciler Meclisi Sözcüsü John Boehner dün, yıl başında başlayacak olan ve mali uçurum olarak adlandırılan harcama kısıntıları ve vergi artırımalrı konusunda uzlaşmaya varmak için biraraya geldi. Fed bugün 2.25 milyar dolar tutarında 2036 ile 2042 vadeli tahvilleri satın alacak ve gelecek hafta dört kez uzun vadeli tahvil alımı yapacak.

New York'ta, Fed ile işlem yapma yetkisine sahip 21 piyasa yapıcı kuruluştan biri olan Cantor Fitzgerald LP faiz stratejisti Justin Lederer, "Enflasyonun kısa vadede endişe kaynağı olacağını düşünmüyorum," dedi.  

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi iki baz puan ya da 0.02 yüzde puanı düşerek, Londra saati ile 09:22'de yüzde 1.71'e indi. Bu kağıdın faizi erken saatlerde yüzde 1.75'e kadar çıkarak 7 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine çıkmıştı. 10 yıllıkların faizi bu hafta dokuz puan yükseldi ve 23 Kasım ile biten haftadan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

ABD'de tüketici fiyatları endeksi Kasım ayında yüzde 0.3 geriledi ve Mayıs ayından bu yana ilk kez ekside çıktı. Bloomberg News'un anketine katılan 80 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, tüketici fiyatlarının yüzde 0.2 düşmesi bekleniyordu. Kasım ile biten 12 aylık dönemde ise, yüketici fiyatları yüzde 1.8 arttı.

Öte yandan, ABD'de sanayi üretimi, Ekim ayındaki revize rakamla yüzde 0.7 düşüşünün ardından geçen ay yüzde 1.1 yükseldi. Ekonomistler bu verinin yüzde 0.3 artmasını bekliyordu.