Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD finansal varlıklarının uluslararası alımı Ekim ayında, Avrupalı liderlerin borç krizinin çözümüne yönelik adımlar atması ile birlikte beklenenden daha az bir artış gösterdi.

Uzun vadeli ABD hisse sentleri, tahvil ve bonolarının alımı Ekim ayında 1.3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Yabancılar Eylül ayında 3.2 milyar dolarlık ABD menkul kıymetleri alımı yapmıştı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, 25 milyar dolarlık alım bekleniyordu.

New York'ta TD Securities Inc. kıdemli ABD stratejisti Millan Mulraine, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "ABD varlıklarına giriş son iki ayda,  yaklaşan ABD kemer sıkma tedbirlerinin yatırımcıları yeniden ABD Hazine tahvillerine yöneltmesi ile birlikte muhtemelen sıçrama yaptı," dedi.

Avrupa Birliği liderleri, Yunanistan'a kredi diliminin serbest bırakılması ve bankalar birliği konusunda ilerleme sağlanmasının ardından üçüncü yılına giren krizi durdurmaya yönelik adımlar attı. Finans piyasalarında gerilim, büyük ölçüde, Avrupa Merkez Bankası'nın Temmuz ayında euroyu korumak için ne gerekiyorsa yapılacağı taahhüdünde bulunması ve çağrıda bulunmaları halinde İspanya ya da İtalya gibi sorunlu ülkelerin tahvillerinin satın alacağını kaydetmesinin ardından azaldı.