Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İkinci el konut alımı yüzde 5.9 artarak yıllık 5.04 milyona çıkarken Kasım 2009'dan bu yana en yüksek seviyeye de ulaşmış oldu. Bloomberg anketine katılan 82 ekonomistin tahmin medyanı 4.9 milyonluk orana artışı bekliyordu. Emlak değerleri geçtiğimiz 12 ay boyunca stokların son 11 yılın en düşük seviyesine gerilemesiyle yüzde 10.1 tırmandı.

Rekor derecede düşük mortgage oranları ve gelişen istihdam piyasası satışları artırarak stokların azalmasını sağlarken, piyasalara da hacizleri emme şansı veriyor. Bu durum fiyatların artmasına neden olurken, bu artışın da şimdiki fiyatlardan yararlanmak isteyen daha çok tüketiciyi çekeceği tahmin ediliyor.

Wells Fargo Securities LLC kıdemli ekonomisti Anika Khan, "Konut sektörü devamlı bir iyileşmeye uygun. Temel özellikler belirsizliğe rağmen gelişmeye devam ediyor. Daha iyi bir istihdam piyasası görüyoruz ve bu da özgüveni artırıyor. Satış aktiviteleri volatil olacaktır fakat temel prensipler hala gelişiyor" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 4.59 milyon ile 5.15 milyon arasında değişti. Geçtiğimiz ayın oranı öncül rakam 4.79 milyondan 4.76 milyona aşağı yönlü revize edilmişti.