Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük hisse senedi piyasasının kontrolünü devralmak için harekete geçen ABD'deki 12 yaşındaki enerji ve emtia vadelileri Borsası IntercontinentalExchange Inc., (ICE) dünyanın en bNYSE Euronext'i 8.2 milyar dolar değerindeki nakit ve hisse senedi karşılığında satın almakta anlaştı.

Atlanta'daki ICE, New York Borsası'nın sahibine hisse başına, dünkü kapanışın yüzde 38 üzerine karşılık gelen 33.12 dolar ödeyecek. Her iki borsanın yönetim kurulu da teklifi onayladı ve şirketlerin 2013'ün ikinci yarısında alımı tamamlaması bekleniyor.

ABD Adalet Bakanlığı geçtiğimiz yıl, ICE ve  Nasdaq OMX Group Inc.'in NYSE Euronext'e birlikte verdiği teklifi, birleşmenin ABD'deki şirketlerin kote edilmesine hakim olacağı gerekçesiyle reddetmişti.

ABD, Fransa ve Hollanda'daki en büyük borsalara sahip olan NYSE Euronext'in dünyanın en byüük ikinci vadeliler borsasıyla birleşmesi, 220 yaşındaki NYSE ve önemi artan diğer türevlerin azalan etkisine de dikkat çekiyor. Bir zamanlar küresel piyasaların göstergesi olan Big Board'un New York Borsası'nda işlem gören hisselerinin oranı yüzde 82'den yüzde 21'e düştü.

Caldwell Securities Ltd.'ın CEO'su Thomas Caldwell, rakiplerinin farklı kurumsal yapılarından ötürü NYSE'nin  hacim kaybının yanısıra, marjlar altında da sıkıştığını söyledi.