Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadeli kontratları, Amerika'da kanun yapıcıların son tarih olan yılsonuna kadar mali uçurumdan kaçınmayı başaramayacakları endişesi ile düştü. Yen, Japonya'da başbakanlığa hazırlanan teşvik yanlısı Shinzo Abe'nin, merkez bankasının yönetimine ilişkin kuralları değiştirebileceklerini açıklamasının ardından değer kaybetti. Altın fiyatları yükseldi.

Standard & Poor’s 500 (S&P) endeks vadeli kontratları Londra saati ile 10:00'da yüzde 0.5 aşağıda seyrediyordu. Stoxx Europe 600 Endeksi yaklaşık yüzde 0.1 geriledi. Avrupa piyasalarının büyük bölümü Noel arefesi olması nedeniyle bugün kapalı. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 yükseldi. Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 değer kaybetti ve son dokuz ayın en uzun süreli haftalık düşüş serisini daha da genişletti. Altın yüzde 0.4 yükseldi.

Senatör Joseph Lieberman, ABD'li kanun yapıcılar ve Başkan Barack Obama'nın, mali uçurum olarak adlandırılan 600 milyar doların üzerindeki otomatik vergi artırımları ve harcama kısıntılarını önleme konusunda zamanlarının iyice azaldığını söyledi. Japonya'da seçimleri kazanan Abe, Japonya Merkez Bankası'nın gelecek ayki toplantısında enflasyon hedefini yüzde 2'ye yükseltmemesi durumunda, bankanın yönetim kurallarını değiştirmeyi düşünebileceğini kaydetti.

Londra'da ETX Capital Almanya satış işlemleri müdürü Markus Huber," Hisse senetleri Avrupa'da erken saatlerde, ABD'de yılın kalan son birkaç gününde mali uçurum sorununa çözüm bulma umutlarının iyice azalması ile birlikte hafif aşağıda seyrediyor," dedi ve "İşlem hacminin bugün düşük kalması bekleniyor" yorumunda bulundu.

(13:25'te güncellendi)