Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yıl sonu tatillerinin etkisiyle işlem hacimlerinin zayıf seyrettiği dönemde ABD'li yasakoyucuların mali uçurumu önlemeleri için vakitlerinin daralmasıyla gelişen piyasalardaki emtia üreticileri değer kaybederken, teknoloji hisseleri primlendi.

Dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi Samsung Electronics Co., Taurus Investment Securities'in kazançlarının tahminlerin üzerinde olacağını söylemesi üzerine geri sıçradı. Innolux Corp. ve AU Optronics Corp., Economic Daily'nin, Çinli televizyon üreticilerinin siparişlerini azaltacağını yazmasının ardından yüzde 6'nın üzerinde düştü. PetroChina Co. ise ham petrolün 2. gününde gerilemesiyle 3 haftanın en sert düşüşüne işaret etti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1'in altında kazançla 1,043.49 puana geriledi.

Amerikalı yasakoyucular Kongre ve Başkan Barack Obama'nın, ABD'yi resesyona sürükleme ihtimali olan 600 milyar doların üzerindeki vergi artışları ve harcama kesintilerini önlemek için anlaşabileceklerine inançlarını yitirdiklerini söyledi.

Yatırımcıların çoğunun mali uçurum sorunu konusunda tedirgin olduğunu belirten Phillip Securities Pcl'nin araştırma müdürü Sasikorn Charoensuwan, endişelerin, gelişen piyasalardaki agresif hisse senedi yatırımlarını gölgeleyebileceğini söyledi.

İşlem hacimlerinin 30 günlük ortalamanın yüzde 23 altında seyrettiği Tayvan'ın Taiex Endeksi yüzde 0.1 düşerken, FTSE Malezya KLCI Endeksi yüzde 0.5 yükseldi. Malezya Borsasındaki işlem hacmi de 30 günlük ortalamanın yüzde 36 altında seyretti. Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi ve BSE Hindistan Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

Jakarta ve Manila'daki hisse senedi piyasaları bugün tatil sebebiyle kapalı.