Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Noel tatili öncesi, ABD'de kanun yapıcıların yılsonundaki son tarih yaklaşırken mali uçurum konusuna çözüm bulamayacakları endişesi ile hafifçe değer kaybetti ve işlem hacminde hızlı bir düşüş görüldü. Asya hisse senetleri de durgun bir seans yaşarken, ABD endeks vadeli kontratları aşağı yönde hareket etti.

D’Ieteren SA, 2012 yılı karının önceki tahminlerden daha fazla düşüş göstereceğini açıklamasının ardından yüzde 17 değer kaybetti. British American Tobacco Plc yüzde 1.4 geriledi. Avrupa'nın en büyük ikinci oto üreticisi PSA Peugeot Citroen yüzde 2.4 değer kaybetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yaklaşık yüzde 0.1 düşerek, Londra saati ile 12:40'ta 280.59 puana indi. İşlem hacmi ise yüzde 68 geriledi. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi, Avrupa Merkez Bankası politika yapıcılarının sınırsız ülke tahvili alımı konusunda anlaşmaya varması ve Fed'in üçüncü tur parasal genişleme programımnı açıklamasının desteği ilebu yıl yüzde 15 yükseldi. Endeks bu yıl yüzde 15'lik bir çıkış gerçekleştirdi.

İsviçre'nin Neuchatel kentinde Banque Bonhote & Cie. şef yatırım yetkilisi Jean-Paul Jeckelmann, "Piyasaların büyük çoğunluğu kapalı. Bu yüzden pozisyon almak için çok az bir heves var," dedi ve "Yılsonuna yaklaşıyoruz. ABD'de Cumhuriyetçiler ile Demokratlar'ın anlaşması gerektiği yolundaki ortak görüşe karşın, henüz masada bir anlaşma yok" şeklinde görüş bildirdi.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.5 gerilerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1'den az bir gerileme gösterdi.

Avrupa'da 18 önemli piyasanın, Almanya, İsviçre ve İtalya'nın da aralarında bulunduğu 18'i bugün kapalı. Frankfurt merkezli Deutsche Boerse AG'nin türev bölümü olan Eurex'in de kapalı olmasından dolayı, Euro Stoxx 50 endeks vadeli kontratlarında da işlem yoktu. Londra'da işlemler yerel saati ile 12:30'da sona erdi. Bundan yarım saat sonra ise, Hollanda, Belçika, Fransa, İspanya ve Portekiz piyasaları kapandı. Frankfurt merkezli Deutsche Boerse AG'nin türev piyasalar birimi Eurex'in de kapalı olmasından dolayı, Euro Stoxx 50 endeks vadelilerinde işlem olmadı.

(14:55'te güncellendi)