Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gayrımenkul araştırma şirketi Hometrack Ltd., İngiltere'de konut fiyatlarının Aralık ayında düşerek gerilemesini altıncı aya taşıdığını ve İngilizlerin borçlanma konusundaki isteksizliklerinin emlak talebi üzerinde baskı oluşturmasından dolayı düşüşün 2013 yılına da sarkacağını kaydetti.

Hometrack'ten bugün yapılan açıklamaya göre, İngiltere ve Galler'de konut fiyatları, Kasım ayındaki yüzde 0.1'lik düşüşünün ardından Aralık ayında da aynı oranda geriledi. Şirket, bu yılki yüzde 0.3'lük düşüşün ardından, fiyatların gelecek yıl yüzde 1 gerileyeceği tahmininde bulundu. Londra lke geneline göre daha iyi performans gösterecek, ancak bu bölgedeki fiyat artışı yüzde 2'ye yavaşlayacak.

İngiltere'nin ekonomik toparlanması, kredi piyasalarındaki baskıdan dolayı henüz hız kazanmadı. Bu durum, enflasyonun ücret artışlarını aşması ile birlikte, tüketicileri baskı altında tutuyor. Geçen hafta açıklanan veriler, ekonomide üçüncü çeyrekte görülen artışın, ilk açıklanan veriye göre daha yavaş olduğunu gösterdi ve Merkez Bankası Başkanı Mervyn King ekonomideki büyüme şeklinin zig-zaglı olacağı tahmininde bulundu.

Hometrack araştırma direktörü Richard Donnell, bugünkü açıklamasında, "Alım gücündeki sıkıntılar ve hanehalkında borç almaya yönelik genel isteksizlik, konut piyasasına 2013 yılında da yük oluşturacak," dedi ve "Ortalama fiyatşar yavaş aşağı yönlü baskı altında kalmaya devam edecek" yorumunda bulundu.

Yıllık bazda düşüş 2012'de, 2011 yılındaki yüzde 2.3'lük düşüşün oldukça altında kaldı. Hometrack, bir emlağın piyasada kalma süresinin son ayalrda fazla değişmediğini ve 9.7 haftada kaldığını ve istenen fiyattan satış oranının ise yüzde 93.2 olduğunu kaydetti.