Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yurt dışı piyasaların Noel tatiline girmesiyle birlikte, düşük işlem hacimleri eşliğinde sakin bir işlem günündeyiz. ABD’de mali uçuruma yönelik henüz somut bir karara varılamaması endişe unsuru olmaya devam ediyor. Başkan Obama Honolulu’daki Noel tatili sonrası mali uçuruma yönelik müzakerelerde en azından çözüm olmasa bile belirli bir plan üzerinde anlaşma sağlanması bekleniyor. ABD piyasaları bugün yarım, yarın ise tam gün kapalı. Vadeliler ise işlem görmeye devam ediyor. Avrupa’da ise Almanya ve İtalya’da piyasalar kapalı ancak İngiltere, Fransa ve İspanya’da piyasalar erken kapanacak. Asya piyasalarında ise Japonya’nın kapalı olmasıyla birlikte endekslerdeki yükseliş sınırlı kaldı. Japonya cephesinde ‘limitsiz’ varlık alımı gündemi meşgul ediyor. Japonya Başbakanı Abe’nin % 2 enflasyon tavanını kullanarak, büyümeyi canlandırmak adına Japonya Merkez Bankası'nı limitsiz varlık alımı içi zorlayacağı konuşuluyor.

% 6’nın altındaki gösterge tahvil faizi

Güne % 6,02 bileşik seviyesinden başlayan gösterge tahvilin faizi saat 15:36 itibariyle % 6.06 bileşik seviyesinde. Türkiye 10 yıllık tahvil getirisi ise bir miktar geri çekilmeyle % 6.66 bileşik seviyesinde.

İMKB’de Noel tatili etkisi

Noel tatilinin etkisinde düşük hacimlerin hâkim olduğu işlem günüde, İMKB 100 geçtiğimiz haftaki kayıplarının bir kısmını telafi etti. İlk seansı % 0,7 prim ve 570 milyon dolar işlem hacmiyle 77,281 puandan kapattı. İlk seansta hem Sanayi ve hem de bankacılık hisseleri alım tarafındaydı. İlk seansı Akbank %1.1, Garanti ise %1.3 yukarda kapatırken, Vakıfbank’ta kayıplar 9.gününde % 0.45’i buldu. Tofaş % 3, Ford Oto ise % 4,1 primli işlem gördü. 2 Ocak itibariyle İMKB 30 endeksine dâhil olacak Aselsan ise ilk yarıyı %1,3 yukarda kapattı. Endeks saat 15:20 itibariyle 77,474 seviyesinde.

Dolar/TL ’de yatay seyir

Güne yatay bir eğilimle 1,7940 seviyesinden başlayan dolar/TL, saat 14:24 itibariyle 1.7983 seviyesinden işlem görüyordu. Sepet kurda ise 2,0880 seviyesindeyiz. Sabah saatlerinde 1.3180 seviyesinde olan Euro/Dolar paritesi ise yine aynı saatler 1.3226 seviyesinden el değitiriyordu. Net euro kısa pozisyonların kapanması ve FED’in sonsuz QE’siyle dolar’ın zayıflaması, euro/dolar paritesinin 1.32’li seviyelerin üzerinde tutunmasına yardımcı oldu. Yen ise Başbakan Abe’nin açıklamalarının ardından Nisan 2010’dan bu yana en zayıf seviyesi olan 84.50’yi test etti.

Ak Portföy Fon Yönetimi Müdürü Emrah Ayrancı, yıl sonuna ilişkin beklentilerini şu şekilde açıkladı: " Yıl sonu olmasına itibariyle likiditede önemli bir düşüş var. İthalatçı firmaların döviz talebi de söz konusuydu. Mali uçurum konusunda beklentiler doğrultusunda bir ilerleme sağlanamamasıyla birlikte TL’de değer kaybına oldu. Bunun kalıcı bir trend olmasını beklemiyoruz. Mali uçurum konusu Ocak ayına sarkabilir. Ancak bunu ABD’yi resesyona götürmeyecek şekilde belirli bir zaman diliminde çözüme kavuşacağını düşünüyoruz. Şu an için gelişen ülke kurlarında dolara karşı bir değer kaybı olsa da kalıcı bir trende dönüşmeyecektir. Yıl boyunca da TL’nin istikrarlı bir seyir izleyeceğini düşünüyoruz. Merkez Bankası’nın atacağı adım, faiz indirimleri, zorunlu karşılıklardaki uygulamaları TL üzerinde belirleyici olacaktır. "

İMKB gelecek yılın potansiyelinden mi kullanıyor sorusuna ise,Ayrancı, "1.çeyrekte, mali uçurum çözümü sonrası riskli varlıklar için pozitif bir seyir beklemek lazım. Bu sene için ciddi bir kar rakamı var. Son MB kararı sonrasında zorunlu karşılıklarda sürpriz bir artış oldu. Faizlerin de yükselmesi bankacılık hisseleri üzerinde tedirginlik oluşturdu. Bu da TL zorunlu karşılıklarda 2013’te önemli artış olacak mı? sorusunu gündeme getiriyor. MB ayrıca toplam kredi miktarındaki büyümeye dikkat çekti. Geçtiğimiz yıllarda bu durum Banka karları üzerinde olumsuz etkiye sebep olmuştu. Bu sebeplerden dolayı son günler bankacılık hisseleri üzerinde olumsuz etki görüldü. Endeksteki yükselişi sekteye uğrattı. 2013’ün ilk çeyreğinde açıklanacak Banka karlarıyla pozitif ivmelenme beklentimiz var" yorumunda bulundu.

BloombergHT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberg.net