Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'nın hükümet tahvilleri, Japonya Merkez Bankası'nın neredeyse Malezya'nın GSYH'sine eşit büyüklükteki tahvil alımları sayesinde rekor yıllık kazanç dönemine işaret etti.

Japon hükümet tahvilleri (JGB) 2012'de yüzde 2.1 kazanç sağlayarak 9. yılını da artıda sonlandırdı ve 1986'dan buyana en uzun süreli kazanç dönemine işaret etti. Japon tahvillerinin 10 yıllık getirisi 22 baz puan düşüşle yüzde 0.76'ya geriledi. Amerikan Hazine tahvilleri ise yüzde 2 getiri ile 3. yılını da artıda tamamlamaya yöneldi.

Deflasyonun pençesinde kıvranan ve 30 Eylül'a kadar 2 çeyrek üst üste zayıflamış olan ekonomiyi desteklemek üzere Japonya Merkez Bankası'nın tahvil alımı yapmasıyla, bankanın elindeki JGB varlıkları 22.6 trilyon yen arttı. (267 milyar dolar) Ülkenin yeni başbakanı Shinzo Abe'nin büyümeyi desteklemek üzere "büyük ölçekli" ekstra bütçe planlaması üzerine analistler ülkenin 10 yıllık tahvil faizinin 2013'ün sonuna kadar yüzde 0.99'a çıkacağını öngörüyor.

Abe yönetimi altında kamu işi  harcamalarının ekonomiyi canlandıracağını söyleyen Resona Bank Ltd.'ın başekonomisti Koichi Kurose, BOJ'un borçlanma maliyetlerinin yükselmesini önlemek için tahvil alımlarını devam ettireceğini belirtti.

16 Aralık'taki seçimlerde parlamentoda ezici üstünlük kazanan Liberal Demokrat Parti'nin lideri Abe, yarın parlamentonun alt kanadında yapılacak özel seans ile başbakanlık koltuğuna oturacak.