Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

us Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev, Özbekistan Başbakan 1. Yardımcısı Rüstem Azimov ve Özbekneftgaz Başkanı Şakir Fayzullayev ile bir araya gelerek, 2013-2015 yıllarında satın alınacak Özbek doğalgazıyla ilgili konuları görüştü.

Görüşmelerin ardından, taraflar arasında 2013-2015 yıllarında Özbek doğalgazının alımı ve ülke üzerinden transit geçişi konusunda kontrat imzalandığı kaydedilen açıklamada, ayrıca Rus Gazprom şirketi ile Özbekneftgaz arasında yeni uzun vadeli stratejik işbirliği anlaşmasının hazırlanmasına yönelik çalışma grubunun oluşturulması konusunda da mutabakat sağlandığı ifade edildi.

Açıklamada, Rus şirketinin gelecek sene satın alacağı Özbek doğalgazı için ödeyeceği ücret konusunda herhangi bir bilgi verilmezken, uzmanlar, Rus Gazprom şirketinin gelecek sene 7,5 milyar metreküp Özbek doğalgazı satın alacağını ve her bin metreküp Özbek doğalgazı için 253 dolar ödeyeceğini dile getiriyor.

Özbekneftgaz ile Rus Gazprom şirketi arasında 17 Aralık 2002'de ''2003-2012 yıllarında Özbek doğalgazının satın alınması ve ülkedeki doğalgaz üretimi projelerinde işbirliği'' ile ilgili stratejik işbirliği anlaşması imzalanırken, Gazprom şirketi, söz konusu anlaşma kapsamında her sene Özbekistan'dan çeşitli miktarlarda doğalgaz satın aldı.

Gazprom şirketi 2011 yılında 7,92 milyar metreküp Özbek doğalgazını satın aldı.

Toplam doğalgaz rezervleri 6,25 trilyon metreküp olduğu tahmin edilen Özbekistan'da, yıllık ortalama 60 milyar metreküp doğalgaz üretiliyor. Bunun büyük bir kısmı ülke içinde tüketiliyor, kalan kısmı ise başta Rusya olmak üzere Çin, Kırgızistan ve Tacikistan'a ihraç ediliyor.