Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'nın yeni başbakanı Shinzo Abe'nin deflasyonu sonlandırması için merkez bankası üzerindeki baskılarını artıracağına dair iyimserliğin yeni zayıflatarak ihracatçıları desteklemesinin ardından Tokyo Borsası yükseldi; Topix Endeksi Şubat'tan bu yana en kazançlı ayına hazırlanmaya başladı.

Honda Motor Co., yenin dolar karşısında 20 ayın en düşüğünü kaydetmesinin ardından yüzde 1 değerlendi. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. yüzde 2.1 primlenerek Japonya'nın en büyük bankalarını yukarı taşıdı. Nippon Express Co., kargıo şirketinin hisselerini geri alacağını söylemesi sonrasında yüzde 5 yükseldi. Mitsubishi Electric Corp., elektronik üreticisi şirketin bazı kontratlardan gereğinden fazla para almaktan cezalandırılabileceğini söylemesi üzerine yüzde 4.3 düştü.

Topix Endeksi yüzde 0.7 kazançla 838.86 puana çıkarak, bu ayı yüzde 7.3 ile Şubat'tan bu yana en iyi kazancıyla sonlandırmaya yöneldi. Endeks Şubat'ta yüzde 11 yükselmişti. Endekste yer alan 33 sektör grubunun 4'ü dışında hepsi değerlendi. Nikkei 225 Endeksi yzüde 1.2 artışla 10,057.24 puana çıktı. Japon hisse senedi piyasaları dün tatil sebebiyle kapalıydı.

Abe'nin daha yüksek enflasyon hedefi benimsemezlerse Japonya Merkez Bankası'nın yasalarını değiştireceğini söylemesinin ardından hisseler daha düşük yen ve daha fazla parasal genişleme iyimserliğinden destek bulduğunu söyleyen Shinkin Asset Management Co.'nun baş fon yöneticisi Naoki Fujiwara, finansal hisselerin parasal genişleme ve yeniden enflasyona dönüleceği iyimserliğiyle yükseldiğini belirtti.

Topix Endeksi bu yılı yüzde 15 ile 2005'ten bu yana en yüksek kazancıyla sonlandırmaya hazırlanıyor. Endeks 2005'te yüzde 44 yüksemişti. Topix Endeksi defter değerinin 1 katından işlem görürken, bu oran Standard&Poor's 500 Endeksi için 2.1, Europe Stoxx 600 Endeksi içinse 1.5 katında seyrediyor.