Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, önemli piyasaların büyük bölümünün Noel tatili nedeniyle kapalı olmasından dolayı durgun bir seyir izliyor. Çin'de hisse senetleri, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde toparlanma olacağı beklentisi ile yükseldi ve bu hareketle birlikte, gösterge endeks bu yılki zararlarını geri aldı. Japonya hisse senetleri ve kauçuk, yenin son 20 ayın en düşük seviyesine inmesi ile birlikte değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 16:37'de yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.5'lik bir sıçrama gerçekleştirirken, Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.4 tırmandı. Yen dolar karşısında erken saatlerde 84.96 seviyesine gevşeyerek 11 Nisan 2011'den bu yana en zayıf seviyesine indikten sonra yüzde 0.1'lik bir yükseliş gösterdi. Japonya'da tahvil risklerini gösteren Markit iTraxx Japan Endeksi bir baz puan düştü. Kauçuk vadeli kontratları yüzde 1.6 değer kazandı. Avrupa piyasalarının büyük bölümü ve ABD bugün Noel tatili nedeniyle kapalı.

Çin 27 Aralık'ta, Kasım ayı için sanayi şirketleri kar varisini açıklayacak. Çin'de sanayi şirketlerinin karı Ekim ayında yüzde 20 artış göstermişti. Japonya'da Başbakanlığı devralacak Shinzo Abe, enflasyonun yüzde 2'ye ulaşması için "yoğun parasal genişlemeyi" içeren bir politika paketi konusunda bir koalisyon ortağı ile anlaşmaya vardı. Abe haftasonu yaptığı açıklamada, merkez bankası enflasyon hedefini daha yukarıya taşımazsa, bankanın yönetim kurallarında değişikliğe gidilebileceğini söyledi. Japonya'da Cuma günü açıklanacak olan taze gıda fiyatları hariç tüketici fiyatları endeksinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, yıllık yüzde 0.1 düşmesi bekleniyor.

Şanghay'da Jingxi Investment Management Co. şef yatırım yetkilisi Wang Zheng, "Yeni liderlerin ekonomi ve finans siteminde reform için tedbirler alacağı ve bunun da Çin ekonomisinde yeni büyüme faktörleri getireceği yolunda beklentiler artıyor," dedi ve "Bu yüzden bugün büyük sermayeli şirketlerin rallisini görüyorsunuz. Süregelen toparlanma da hisselerdeki sıçramayı destekliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Bu yıl içinde yüzde 11'e kadar düşüş gösteren Şanghay Bileşik Endeksi'ndeki bugünkü kazançlar, gayrımenkul geliştirme ve tüketici ürünleri sektörlerinden destek buldu. Tayvan'da Taiex endeksi yüzde 1.3 yükseldi. Japonya, Çin, Tayvan, Taylan, Vietnam ve Sri Lanka dışındaki Asya piyasaları bugün kapalı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde, düşen bir hisse karşılığı yaklaşık üç hisse değer kazandı. Endeksteki 10 sanayi grubundan yalnızca enerji grubu aşağı yönde hareket etti. Japonya'da hisse senetlerinin geniş tabanlı gösterge endeksi Topix, dün piyasanın tatil nedeniyle kapalı olmasının ardından haftanın ilk iş gününde yüzde 0.6 yükseldi.

(10:05'te güncellendi)