Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in iyileşen ekonomik görünümünün kazançları destekleyeceği spekülasyonu üzerine Çin Borsası yükseldi; Şanghay Bileşik Endeksi bu yılki kayıplarını geri aldı.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.4 kazançla 2,211.41 puana çıktı ve bu yılı yüzde 0.5 yukarıda kapamaya yöneldi. China Vanke Co. ve China Minsheng Banking Corp. yüzde 4 yükselerek imar şirketleri ve bankalar arasındaki kazançlara öncülük etti. Gösterge endeks, 3 Aralık'ta 1,959.77 puandan kaydettiği bu yılın en düşük kapanışından, yeni liderlerin ekonomik reformların bir parçası olarak kırsal kalkınmayı destekleyeceklerini söylemesi üzerine yüzde 13 sıçradı.

Yeni liderlerin ekonomide reform yapmak için adım atacağını ve finansal sistemin yeni büyüme motorları bulacağı beklentilerinin arttığına dikkat çeken Jingxi Investment Management Co.'nun Şanghay'daki yatırım genel müdürü Wang Zheng, bu nedenle birçok büyük ölçekli ralli hareketlerinin görüldüğünü, ekonomik toparlanmanın da sıçramayı desteklediğini söyledi.

Çin'in en büyük imar şirketleri China Vanke ve Poly Real Estate Group Co., Soufun Holdings Ltd.'ın 2013'te emlak piyasasında ilerleme öngördüğünü söylemesinin ardından ralliyi genişletti. China Minsheng, Shenyin&Wanguo Securities Co.'nun Çin ekonomisinin bu ay toparlanma sinyalerrini devam ettireceğini söylemesi sonrasında 4 yılın zirvesine tırmandı. Likör üreticisi Wulliangye Yibin Co., 21st Century Business Herald'ın fiyatları artırabileceğini söylemesi üzerine yüzde 1.9 değerlendi.

CSI 300 Endeksi yüzde 2.9 kazançla 2,449.96 puana çıktı. Hong Kong piyasası bugün ve yarın tatil sebebiyle kapalı. Şanghay Bileşik Endeksi'ndeki işlem hacimi 30 günün ortalamasının yüzde 82 üzerinde seyretti. 200 günlük hareketli ortalamasının üzerine çıkan endeks, tahmini kazançlarının 10.8 katından işlem görüyor. BU rakam MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi için 12 katında seyrediyor.