Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de 31 Aralık'ta sonlanacak olan istihdam vergisi indirimlerine mali uçurumu önleme tartışmalarında yeterince dikkat çekilmedi. Ancak 2010'da tüketicilere yardımcı olması amacıyla uygulamaya konulan istihdam vergisi indirimlerinin uzatılmaması, ekonomi üzerinde büyük etki yaratabilir.

Yasa, 160 milyon Amerikalı'nın istihdam vergisini yüzde 6.2'den yüzde 4.2'ye indirmişti.

İstihdam vergisi yeniden eski seviyesine çıkarsa ekonominin önümüzdeki yıl yüzde 0.6 daha az büyüyeceğini öngören JP Morgan ekonomistleri, mali uçurum unsurları arasında ekonomi üzerinde en fazla etkisi olanın istihdam vergileri olacağını söylüyor.

Ekonomi için oldukça etkin bir vergi indirimi olduğunun altını çizen Moody's'in başekonomisti Mark Zandi ise, insanlar farkında olmasalar da istihdam vergilerindeki indirim sona ererse büyümeye ciddi zarar verebileceğini belirtti.

CNNMoney.com'a konuşan Perelson Weiner danışmanlık şirketinin muhasebecilerinden John Lieberman ise, bu indirimlerinin sonlanmasının en çok saatte 15 dolar ile kıtı kıtına geçinen en düşük ücretlilere zarar vereceğine dikkat çekti.