Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'deki ekonomik toparlanmanın, güçlü para birimlerinin ihracat avantajlarını azaltacağı endişelerini gevşetmesiyle Asya'daki merkez bankaları, para birimlerinin yen karşısındaki kazançlarını tolere ediyor.

Güney Kore wonu bu yıl yen karşısında yüzde 21 ile rekor seviyede değerlenirken, Tayvan doları yüzde 16, yuan da yüzde 13 güçlendi. Korrelasyon verileri, Asya paralarının artık önceki yıllara kıyasla yuan ile yenden daha senkronize bir şekilde hareket ettiğine işaret ediyor.

Gelişmekte olan Asya'daki para birimlerinin, yen karşısındaki üstün performansı, Japonya'nın etkisinin azalmasıyla bölge ekonomisindeki Çin etkisine işaret ediyor. Güney Kore ve Tayvan'ın en büyük ticaret ortağı Çin, 7 çeyrek üst üste kaydettiği yavaşlamasından geri sıçrarken, Bloomberg anketine katılan 50 ekonomistin medyan tahmini, Japonya'nın büyümesinin önümüzdeki yıl yavaşlayacağı yönünde.

Merkez bankalarının, para birimlerinin değerlenmesinin önünü kesmediğini belirten Aberdeen Asset Managemenet Plc'nin yatırım yöneticilerinden Edwin Gutierrez, yuanın bu para birimleri için en etkili para hâline geldiğini ve Çin'in yükselişinden ötürü Japonya'nın rolünün azaldığını söyledi.

Güney Kore Başkanı Park Geun Hye'nin danışmanlarından Kim Jong In, kurun iç etkilerden çok dış ekonomik trendlerden etkilenmesinden ötürü ülkenin yeni hükümetinin müdahale ihtiyacı duymayacağına dikkat çekti.