Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, müteahhitlik sektörünün 2012 yılını rekorla kapattığını belirterek, sektörün geçen yıl üstlendiği projelerin bedelinin 2011'e göre yüzde 31 arttığını ve 26,1 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Bakan Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Türk müteahhitlik sektörünün başarılarını, her geçen yıl artırdığını ve çıtayı yükselttiğini ifade etti.

Sağlanan güven ve istikrarla her geçen gün ekonomide yeni başarılara imza atıldığını ve rekor kırıldığını anımsatan Çağlayan, şunları kaydetti:

''12 aylık ihracatımız 150 milyar doları aştı ve Cumhuriyet tarihinin yeni bir ihracat rekorunu gerçekleştirdik. 2013 yılına başladığımız bu günde müteahhitlik sektörümüz tarihi bir başarıya imza attı. 2012 yılında 26,1 milyar dolarlık proje üstlenerek Türkiye ekonomisinin rekorlarına bir yenisini de müteahhitlik sektörümüz ekledi ve 2012 yılını rekorla kapattı. Müteahhitlik sektörünün 2012 yılında yurt dışında üstlendiği 433 projenin toplam bedeli 26,1 milyar dolar oldu. Geçen yıl sadece toplam proje bedelinde değil, üstlenilen proje bedellerinin ortalama değerinde de önemli artış gerçekleşti. Son yıllarda ortalama 40 milyon dolar seviyesinde gerçekleşen proje başına değer, sektörünün daha nitelikli projeler üstlenmesiyle birlikte, 2012 yılında ortalama 60 milyon dolar seviyesine yükseldi, bu da sektörün dünyadaki başarısının bir kez daha tescili anlamına geldi.''

Geçen yıl yurt dışında üstlenilen proje değerinin 26,1 milyar dolara ulaşılmasında Türkmenistan'da üstlenilen projelerin önemli yer tuttuğunu vurgulayan Bakan Çağlayan, ''2012'de Türkmenistan'da üstlenilen 80 projenin toplam bedeli 4,9 milyar dolar. Bu rakam bugüne kadar Türkmenistan'da ulaşılan yıllık en yüksek proje bedeli. Üstlenilen proje bedelinde yüzde 18,8 pay ile ilk sırada Türkmenistan yer alıyor ve Türkmenistan'da üstlenilen işlerin proje başına ortalama değeri 61 milyon 250 bin doları seviyesinde. 2012 yılında müteahhitlik firmalarımızın üstlendikleri projeler ile Irak'ta rekor kırıldı. Üstlenilen 4,4 milyar dolar değerindeki 114 proje, Irak'ı bir yıl içerisinde en fazla iş üstlenilen ülke haline getirdi. Türk müteahhitlik sektörünün ilk göz ağrısı olan Libya'da 2012 yılının son 2 ayı içerisinde müteahhitlik firmalarımızın yeniden sözleşmelerini imzalayıp projelere başlamaları, 2013 ve sonrasında Libya'nın tekrar müteahhitlik sektörümüzün gözde ülkesi haline gelmesinde etkili olacak, müteahhitlik sektörümüzün alacağı projeler ve rakamlar artacak'' ifadelerini kullandı.

Türk müteahhitlik sektörünün uzak-yakın coğrafya demeden tüm dünyaya odaklandığını, Türk müteahhitlerinin ilk kez Kolombiya, Papua Yeni Gine, Somali ve Peru'da proje üstlendiklerini belirten Çağlayan, yeni ülkelerle müteahhitlik sektörünün yurt dışında proje üstlendiği ülke sayısının 100'e ulaştığını kaydetti.

Bakan Çağlayan, sektörün bir yandan iş yapılan ülkelerin kalkınmalarını desteklerken diğer yandan Türkiye'nin inşaat malzemeleri ihracatını arttırdığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''2012 yılının 11 ayında ihracat malzemeleri ihracatımızın 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 7,4 oranında artarak 20 milyar 521 milyon dolar olmasında yurt dışında üstlenilen projelerin katkısı bulunuyor... İnanıyorum ki, Türk müteahhitlik sektörü 2013'de bu başarılarını devam ettirip, yeni rekorlara imza atacak. Gerçekleştirilen bu rekor, Türkiye'nin 2023 vizyonunda sektörün 100 milyar dolar proje bedeline ulaşmasında önemli bir mihenk taşı. Çin'den sonra dünyada ikinci sırada yer alan müteahhitlik sektörümüzün bu başarısının Türkiye ekonomisi için hayırlı olmasını temenni ediyor, Türk müteahhitlik sektörünü tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.''