Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük konteynır şirketi Maersk Line, Çin'deki imalatçıların üretim ve ihracatını artırmasıyla Asya-Avrupa hattındaki ticaret taleplerinin Şubat'taki Çin Yeni Yıl'ına kadar büyümesinin beklendiğini belirtti.

Maersk Line'ın kuzey Asya operasyonları müdürü Tim Smith, Asya'nın en büyük ekonomisine ihraç edilen ham maddelerin ve yerel tüketicilerin harcamalarını artırmasıyla Çin'in ithalatının de talebin büyümesine yardımcı olduğunu söyledi.

A.P. Moeller-Maersk A/S'nin sahip olduğu konteynır hattındaki yıl sonu taleplerindeki artış, geçtiğimiz yıl filolarının yüzde 21'ini kenara alan şirketin kullanılmayan gemilerinin de bazılarını yeniden hizmete açmasını sağladı. Mediterranean Shipping Co. ve Hanjin Shipping Co., kargo ücretlerinin kapasite aşımı ve borç krizindeki Avrupa'dan gelen taleplerin azalmasıyla düşmesi üzerine dördüncü çeyrekte gemilerinin bazılarını park eden taşıyıcılar arasında yer aldı.

Hacimlerde Aralık'tan yıl sonuna kadar artış gördüklerini ve bunun Çin Yeni Yılı'na kadar devam etmesini beklediklerini söyleyen Smith, son haftalarda artan kargolardan ötürü bazı kullanılmayan konteynırları da devreye soktuklarını belirtti.

Çin'de üretim ve perakende satışlar Kasım'da beklentileri aşarken, sanayi şirketlerinin kârları da 3. kez arttı. Hükümet, demiryolu hatları ve yol inşaatları gibi altyapı projelerindeki harcamalarını devam ettirdi.