Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Philadelphia Başkanı Charles Plosser, ABD Merkez Bankası'nın yüzde 2 enflasyonu garantilemek için gereken önlemleri alması gerektiğini söyledi.

Fed'in enflasyonda yukarı ve aşağı yönlü olarak hedefin korunmasına bağlı kalmasının çok önemli olduğunu savunan Plosser, şu anda ne genel itibar ne de ekonomi için deflasyonun da iyi olmayacağını, bu sebeple hedeflerin korunmasının önem taşıdığını belirtti.

ABD Merkez Bankası'nın enflasyon hesaplamalarında tercih ettiği gıda ve enerjiden arındırılmış bireysel tüketim harcamaları endeksi Kasım'da yıllık bazda yüzde 1.5 arttı. Çalışma Bakanlığı'nın 14 Aralık tarihli rakamlarına göre geniş kapsamlı tüketici fiyatları endeksi ise yüzde 1.8 yükseldi.

Amerikan Ekonomik Birliği'nin yıllık toplantısında konuşan Plosser, öte yandan küçük ve istikrarlı bir deflasyondan o kadar da korkulmaması gerektiğinin altını çizerek, Japonya örneğini verdi ve Japonya'nın en önemli sorununun bu olmadığını ileri sürdü.

Plosser, Japonya'nın asıl sorununun istihdamdaki yüzde 1 küçülme ve düşük üretkenlik kazançları olduğunu söyledi.

Fed geçtiğimiz ay işsizlik oranı yüzde 6.5'e gerileyinceye ve enflasyon yüzde 2.5'in üzerine çıkmadığı sürece faizleri sıfıra yakın tutacağını söyledi.