Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore Merkez Bankası, yeni başkanı Park Geun Hye'nin başkan seçilmesinden bu yana yapacağı ilk toplantısında, Asya'nın en iyi performansına sahip para birimi olan wonun, Güney Kore'nin ihracatını tehdit etmesine ve yendeki zayıflamanın Japonya'ya yardımcı olmasına rağmen faiz indirimine gitmeyebilir.

Bloomberg anketine katılan 10 ekonomist, Güney Kore'nin 11 Ocak'ta toplantısında borçlanma maliyetlerini yüzde 2.75'te bırakmasını bekliyor. Ankete katılan 16 ekonomistin 7'si ise Mart'a kadar faizde 25 baz puanlık indirim öngörüyor.

Park yönetimindeki Güney Kore'nin yeni hükümeti, 2013'teki bütçe harcamalarının yüzde 72'sini (200 milyar dolar) yılın ilk yarısında uygulayarak mali teşvikleri artırmayı planlıyor. Japonya Başbakanı Shinzo Abe ise geçtiğimiz yıl won karşısında yüzde 20 değer kaybetmiş olan yeni daha da zayıflatarak, Japon otobomil ve elektronik ihracatçılarına yardım etmeye çalışıyor. Güney Kore wonu, dolar karşısında ise yüzde 9.3 yukarıda seyrediyor.

Ekonominin toparlanma yolunda olduğunu, ancak son mali teşvik kararlarından da görüldüğü gibi yavaş hızın politika yapıcıları endişelendirdiğini belirten Hyundai Securities Co.'nun kıdemli ekonomistlerinden Lee Sang Jae, ekonomide daha hızlı ya da sürdürülebilir bir toparlanma görülmezse Mart ya da Nisan gibi bir faiz indiriminin gelebileceğini söyledi.

ABD'nin mali uçurumu önleme planının risk iştahını beslemesiyle won, geçtiğimiz hafta Asya paralarındaki kazançları yukarı taşıdı. GÜney Kore wonu dolar karşısında yüzde 0.6, yen karşısında ise yüzde 3.2 değerlendi.