Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon yenindeki sert düşüş, doların, ABD'nin en büyük ticaret ortaklarının para birimleri karşısındaki kayıplarını maskeliyor. Vadeli traderlarının doların düşeceğine yönelik pozisyonları tüm zamanların en yüksek seviyelerine yaklaşıyor.

Doların en çok işlem yaptığı 6 para birimi karşısındaki hareketlerini izleyen Dolar Endeksi, yenin yüzde 3.5 değer kaybetmesiyle 19 Aralık'ta kaydettiği 2 ayın en düşüğünden yüzde 1.5 artış kaydetti. Euro ve yenin ardından Dolar Endeksi'nde en fazla ağırlığa sahip olan 3. para birimi olan sterlin, 2 Ocak'ta dolar karşısında 16 ayın zirvesine tırmandı. Hedge fonları ve diğer büyük spekülatörlerin doların, CME Group Inc.'teki diğer para birimleri karşısında değer kaybedeceğine yönelik pozisyonları 1 Ocak'ta sonlanan hafta 276,830 kontrat ile Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine tırmandı ve Mart 2011'de kaydedilen tüm zamanların en yükseğine yaklaşıyor.

Para yöneticilerinin döviz kurlarındaki hareketlere karşı vadeli satış yapmasına yardımcı olan Intercontinental Exchange Inc.'in 40 yıllık endeksi, Japonya'nın yeni başbakanı Shinzo Abe'nin ekonomik büyümeyi desteklemek için yeni zayıflatma sözü vermesinden ötürü yatırımcılara yalancı bir iyimserlik aşılıyor olabilir. BNP Paribas SA'nın Döviz stratejistlerinden Vassili Serebriakov, dolardaki devalüasyonu azaltan Fed'in yıl sonundan önce varlık alımlarını sonlandırabileceği spekülasyonunun, bütçe açığı görüşmelerinin ABD ekonomisinde arz ettiği risklerden ötürü henüz erken olabileceğini söyledi.