Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri, para yöneticilerinin, ilki bugünkü 32 milyar dolarlık üç yıl vadeli tahvil satışı olmak üzere bu haftaki toplam 66 milyar dolarlık üç iç borçlanma ihalesine hazırlanmaları ile birlikte, 2009 yılından bu yana en kötü yıl başlangıcı performansını gösteriyor.

Bugün fazla bir değişiklik göstermeyen ABD Hazine tahvilleri, Bank of America Merrill Lynch endekslerine göre, yatırımcısına dün itibariyle yüzde 0.7 zarar ettirdi. Bu, dört yıl önce resesyon döneminde Hazine'nin borçlanma kağıdı satışlarını artırmaya çabaladığı dönemden bu yana en büyük çaplı yılın ilk haftası kaybını işaret ediyor. Tahviller, Fed'in 2013 yılında tahvil alımlarını durdurabileceğini işaret etmesinin ardından ve ABD2li yasa koyucuların mali uçurum olarak adlandırılan vargi artırımlarını ve harcama ksııntılarını önlemeleri ile birlikte değer kaybetti.

Paris'te Societe Generale SA Avrupa faiz strateji müdürü Ciaran O’Hagan, "Mali sorunlara iyi bir çözüm, yavaş ancak emin adımalrla ilerleyen ekonomiye yoğun bir destek sağlayacak," dedi ve "Yıl sonu 10 yıllık ABD tahvil faizinin yüzde 2.35'e ulaşacağı yolundaki tahminimiz, özellikle son hareket dikkate alındığında, oldukça ılımlı" şeklinde görüş bildirdi.

Gösterge 10 yıl vadeli ABD tahvillerinin faizi New York saati ile 07:00'de yüzde 1.90 seviyesindeydi. Bu kağıdın faizi bu yıl 14 baz puan ya da 0.14 yüzde puanı arttı. Kasım 2022'de vadesi dolacak yüzde 1.625 faizli tahvillerin fiyatı 97 19/32 seviyesindeydi.

10 yıllıkların faizi, Bloomberg'in ekonomistlere dayandırdığı ve en son tahminlere daha fazla ağırlık verildiği ankete göre, 2013 yılının sonunda yüzde 2.14'e tırmanacak.