Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman başbakan Angela Merkel'in ekonomi motoru umursamazlık sinyalleri veriyor. Euro Bölgesi'nin büyüme motoru ve diğer ülkelere, yatırımcılara ve politika yapıcılara verilen kemer sıkma dersleri, Almanya'nın kendi zayıflıklarına ilgisiz kaldığına işaret ediyor. Merkel tarafından aday gösterilmiş olan Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Joerg Asmussen, durumu Almanya'nın "Avrupa'nın hasta adamı" olduğunu söylemeye kadar vardırdı.

Merkel ve Alman siyasetçilerinin 300 milyar euroya ulaşan kurtarma ve teminatlardaki büyük desteği olmasaydı, Avrupa'daki borç krizi çoktan euronun dağılmasına neden olmuş olabilirdi. Diğer yandan Avrupa'yı kurtarma çabaları, Almanya'nın eski şansölyesi Gerhard Schröder zamanında büyük ilerleme kaydedilmiş olan istihdam maliyetleri cephesindeki tırmanışla birlikte Avrupa'nın en büyük ekonomisini kendi sorunlarından uzaklaştırdı.

Merkel'in tarihin kendisine dağıttığı kartlarla oynadığını ve Avrupa'ya da öncelik verildiğini söyleyen Freie Universitaet'in ekonomi profesörü Irwin Collier, "Yine de eşzamanlı olarak yapılması gereken çok şey var ve artık Almanya'daki işlerin de değişmesinin gerektiği kesin" dedi.