Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Altın, Çin'den gördüğü talep ile dün dört ayın düşüğünden yükselişe geçmesinin ardından bugün de yoluna alıcılı devam ediyor.

New York Comex'teki Şubat vadeli altının onsu pek fazla değişim göstermeyerek 1,662.70 dolar olurken spot altının onsu yüzde 0.2 kadar artışla Londra'da yerel saatle 11.12'de 1,662.79 dolara yükselerek 200 günlük hareketli ortalamanın üstüne çıktı. Çin'in Hong Kong'tan altın ithalatının Kasım ayında yedi ayın yükseğine çıktığının açıklanmasının ardından altın fiyatları dün yüzde 0.8 artış gösterdi. Fiyatlar en son 2 Ocak tarihinde bu kadar yükselmişti. Şangay Altın Borsası'nda işlem gören saf altının hacmi dün neredeyse 2012 ortalamasını ikiye katladı.

Çin'de geleneksel olarak Noel öncesi ve Çin Yeni Yılı'na dek fiziki altın satışlarında yükselme meydana geliyor. Bunun sebebi ise çoktan 2 milyarı aşan Çin nüfusunun bu dönemlerde altın hediye etmenin iyi şans getirerek tüm yılı korumaya aldığını inanması. Hong Kong resmi verilerine göre Çin'in Hong'tan altın ithalatı Kasım ayında Nisan ayından beri en çok artışla 61,786.6 kilo oldu. Hindistan'ın elinden dünyanın en büyük altın tüketicisi ünvanını almaya hazırlanan Çin maalesef bu nevi verilerini açıklamıyor.

Phillip Futures Ltd kıdemli yatırım analisti Lynette Tan konuyla ilgili “Yılın başına düşük zayıf bir halde merhaba, diyen altın fiyatları fiziki alım yapmak isteyen Asyalı'ya cazip geliyor. Çin ve aynı inanışa sahip Bölge'deki diğer ülkelerdeki perakende altın ile uğraşanlar için festival zirve yaşatıyor." yorumunda bulundu.