Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'de yeni yuan kredileri geçtiğimiz ay beklenenden daha sert düşüş kaydederken, daha geniş kapsamlı finansman göstergesi yüzde 28 arttı. Kredi ve finansman verileri,  ülkenin artan banka dışı mevduatlara bağımlılığının riskleri artırabileceğine dikkat çekti.

Çin Merkez Bankası yeni kredilerin 454.3 milyar yuan ile Blooomberg anketine katılan 37 ekonomistin medyan tahmini 550 milyar yuanın altında gerçekleşti. Yeni yuan kredileri geçtiğimiz yılın aynı döneminde 640.5 milyar yuan seviyelerindeydi. Banka ve banka dışı kredileri kapsayan toplam finansman ise yıllık bazda 1.27 trilyon yuandan 1.63 trilyon yuana çıktı.

Banka kredilerindeki düşüş 7 çeyrek üst üste yavaşlayan dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin toparlanmasını zorlaştırırken, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) "finansal istikrara yeni riskler eklediği"ni söylediği düşük kontroller uygulamalarının artması ve yüksek getirili  gölge bankacılığı ürünleri ülkedeki değişime dikkat çekiyor.

Credit Agricole CIB'nin kıdemli ekonomisti Dariusz Kowalczyk, toplam finansman büyüme için iyi durumda olsa da olumsuz manşetlerin beklentileri baskıladığını söyledi.