Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tokyo hükümeti ve merkez bankası yetkililerini dört yılın ardından ilk kez bir araya getiren panelde konuşan Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Japonya Merkez Bankası'nın yüzde 2 enflasyon hedeflemesi gerektiğini söyledi.

Abe dün Ekonomi ve Mali Politika Konseyi toplantısında hükümet ve BOJ'un fiyat hedefine ulaşmak için işbirliğini artırmasının gerektiğini söylerken, Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa da toplantının ardından görüşmelerin "anlamlı" olduğunu ve bankanın hükümet ile işbirliği yapmaya sıcak baktığını söyledi.

Abe'nin BOJ'a yüzde 1 enflasyon hedefini ikiye katlamasını söyleyerek merkez bankasının daha fazla teşvik baskılarına uyacağı spekülasyonuna neden olduğu 14 Kasım'dan bu yana yen, dolar karşısında yüzde 9 değer kaybetti. Japon Asahi gazetesi bugün BOJ'un 21-22 Ocak'taki bir sonraki toplantısında enflasyon hedefini yüzde 2'ye çıkaracağını yazdı.

Japonya'nın para politikasının daha da esnek hâle geleceğinin "çok belli" olduğunu söyleyen Pacific Management Co.'nun Japonya portföy yönetimi müdürü Tomoya Masanao, yen aşırı düşüş kaydetmediği sürece yüzde 2 enflasyona ulaşmanın zor olacağını söyledi.

Taze gıda hariç tüketici fiyatları 1997'den bu yana henüz yüzde 2'nin üzerine hiç çıkmadı.

Yen, dolar karşısında Tokyo saati ile 10:40 itibariyle yüzde 0.2 aşağıda 88.08 seviyesinde seyrediyor. Son 8 haftayı artıda geçirmesinin ardından Nikkei 225 Endeksi bugün de yüzde 0.6 yükseldi.