Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Avrupa Birliği üyeliğini referanduma götürme planını açıklamasına günler kala Obama yönetimi açık bir şekilde endişelerini ortaya koydu.

Amerikalı diplomatlar aylardır özel görüşmelerde Cameron'ın İngiltere'nin AB üyeliğini yeniden müzakere etme ve "yeni düzeni" referanduma götürme planının, ülkenin AB'den çıkış riskini artırdığını söylüyor; ancak Washington ilk kez kamuoyuna açık bir şekilde görüşlerini İngiliz gazeteciler ile paylaştı. Washington'daki yetkililer, iki ülke arasındaki "özel ilişkinin" en iyi İngiltere'nin Avrupa'nın merkezinde kalması ile sürdürülebileceğine inandığını vurguladı.

Avrupa ilişkileri bakan yardımcısı Philip Gordon, AB'den ayrılması ya da Brüksel'de daha az rol üstlenmesi hâlinde bu durumun İngiltere için sonuçlarının olacağını belirtti. AB ile kurum olarak ilişkilerin arttığını ve AB'de İngiltere'nin de sesini güçlü olarak duymak istediklerinin altını çizen Grodon, "Bu, Amerika'nın çıkarına. İçinde İngiltere'nin olduğu dışa dönük bir Avrupa istiyoruz" dedi.

Washington'daki Peterson uluslararası Ekonomi Enstitüsü'nden Jacob Kirkegaard, bu açıklamaların ABD'nin İngiltere'ye "Bu kararınızda kendi başınızasınız" demesi anlamına geldiğine dikkat çekti.