Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:15'te güncellendi)

ABD hisse senetleri ve emtia grubu, Çin'de ihracatın tahmin edilenden daha hızlı yükselmesi ve Japonya'nın teşvikleri genişleteceği spekülasyonunun desteği ile yükseldi. Euro, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin bugünkü faiz değiştirmeme kararının oybirliği ile alındığını kaydetmesinin ardından değer kazandı.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi New York saati ile yüzde 0.6 yukarıda seyrederken, Stoxx Europe 600 Endeksi yaklaşık yüzde 0.1 yükseldi. 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi, aluminyumdaki yüzde 1.3'lük ralli ve petrolün üç ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkması ile birlikte yüzde 1'lik bir çıkış gerçekleştirdi. Euro dolar karşısında yüzde 1 yükselerek 1.3192 dolara geldi. İspanya'nın iki yıl vadeli tahvillerinin faizi, Hazine'nin bugünkü ihalede maksimum hedefinden daha fazla borçlanmasının etkisi ile 31 baz puan düşerek yüzde 2.08 ile Ekim 2010'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Çin'de ihracat Aralık ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.1 yükseldi ve kredilerin geniş tabanlı göstergesi yüzde 28 arttı. Bu durum, büyümenin yedi çeyrek üst üste yavaşlamasının ardından, Çin'de yeni liderler,in ekonomiyi desteklemeye devam ettiğini işaret ediyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, faiz toplantısının ardından basın mensuplarıya yaptığı açıklamada, orta vadeli bakıldığında, finans piyasalarındaki koşullarda önemli bir iyileşme görüleceğini söyledi ve faizin değiştirilmeme kararının oybirliği ile alındığını belirtti. İspanya Hazinesi, maksimum 5 milyar euroluk satış planldığı bugünkü borçlanma ihalesinde, 5.8 milyar euroluk (7.6 milyar dolar) kağıt sattı.

Londra'da Newedge Group sabit getirili menkul kıymetler analisti Annalisa Piazza, "Faiz kararının oybirliği ile alınması önemli bir değişiklik, zira temel senaryo Aralık ayından bu yana değşimedi. Ancak Avrupa Merkez Bankası finans piyasalarındaki gelişmelerden dolayı daha iyimser görünüyor" dedi.

(17:15'te güncellendi)