Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:55'te güncellendi)

Euro, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin, Euro Bölgesi ekonomisinin yılın ilerleyen dönemlerinde kademeli bir toparlanma göstermesinin beklendiğini ve politika faizini değiştirmeme kararının oybirliği ile alındığını kaydetmesinin ardından, dolar karşısında son dört ayın en hızlı artışını gerçekleştirdi.

17 Avrupa ülkesinin ortak para birimi yen karşısında, İspanya'nın bu yılın ilk borçlanma ihalesinde maksimum hedefinin üzerinde satış yapmasının, bölgedeki finans krizinin gevşemekte olduğu yolundaki işaretlere katkı yapmasının ardından Temmuz 2011'den bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Yen dolar karşısında, Japonya politika yapıcıların para birimini zayıflatmak için teşvikleri artıracağı spekülasyonun etkisi ile düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Londra'da Saxo Bank A/S Döviz strateji müdürü John Hardy, "Euro, Draghi'nin faiz kararının oybirliği ile alındığını söylemesinin ardından gerçekten bir sıçrama yaptı," dedi ve "Bu durum, önümüzdeki toplantıların birinde faz indirimi olup olmayacağı yolundaki belirsizlikleri azalttı. Faiz indirimi ihtimali azaldı" değerlendirmesinde bulundu.

Euro dolar karşısında, yüzde 1.1 ile 14 Eylül'den bu yana en hızlı sıçramasını yapmasının ardından, yüzde 1 yükselerek New York saati ile 09:38'de 1.3188 dolar seviyesine çıktı. Avrupa ortak para birimi yen karşısında, 116.49 ile 8 Temmuz 2011'den bu yana en değerli seviyesine ulaştıktan sonra, yüzde 1.3 yükselerek 116.26 yen seviyesine geldi. Yen dolar karşısında yüzde 0.3 değer kaybederek 88.16 seviyesine indi.

Avrupa Merkez Bankası bugünkü toplantısında, oybirliği ile aldığı kararla, Bloomberg News'un anketine katılan 55 ekonomistin 50'sinin tahminine paralel olarak, politika faizini değiştirmeyerek, yüzde 0.75'deki tarihin en düşük seviyesinde bıraktı. Diğer beş ekonomist ise faizin yüzde 0.50 seviyesine düşürülmesini bekliyordu.

Draghi faiz kararı sonrası Frankfurt'ta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Avrupa Merkez Bankası2nın tedbirlerinin ekonomi üzerinde etkisinin görülmesi ile birlikte, bu yılın ilerleyen dönemlerinde kademeli bir toparlanma başlamalı," dedi ve aynı zamanda, görünüme yönelik risklerin "aşağı yönlü" olduğu uyarısında bulundu.

(17:55'te güncellendi)