Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Minneapolis Başkanı Narayana Kocherlakota, fiyat ve istihdam piyasası görünümleri göz önünde bulunduğunda merkez bankasının yeterince "esneklik" sağlamıyor olabileceğini söyledi.

Enflasyonun önümüzdeki 2 yılda Fed'in yüzde 2 hedefinin altında seyredeceğini ve işsizlik oranının da yüksek olmayı sürdüreceğini öngören Kocherlakota, "İlla ki para politikasının nitelenmesi gerekiyorsa, o zaman yalnızca çok sıkı olduğu söylenebilir, çok gevşek değil" ifadeleriyle dikkat çekti.

Büyümeyi hızlandırma ve işsizliği azaltmaya çalışan Fed Açık Piyasa Komitesi geçtiğimiz ay varlık alım programını genişleterek, ilk kez ekonomik göstergelere bağlama kararı aldı. Fed'in 11-12 Aralık toplantısının tutanakları ise parasal genişlemenin bu yıl sonlanacağının sinyalini verdi.

Kocherlakota, işsizlik oranının 2013'ün sonlarına kadar yüzde 7.5'lere ve 2014'ün sonlarına kadar da ancak yüzde 7 gerilemesini beklediğini aktardı.

Minneapolis Fed Başkanı, Eylül'de yaptığı değişiklik çağrısı ile Fed'in sıfır faiz politikasını, ekonomik verilere bağlamasını savunan ilk isimlerden biriydi.