Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:10'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, Apple Inc.'nin iPhone satışlarına ilişkin endişelerden dolayı hızlı değer kaybının da etkisi ile geri çekilirken, Japon yeni, euro ve dolar karşısındak erken saatlerdeki kaybının ardından bir miktar toparlandı. Tahıllar, emtia grubundaki yükselişe öncülük etti ve ABD Hazine tahvilleri yükselişini ikinci güne taşıdı.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi geçen hafta Aralık 2007'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından, yüzde 0.3 düşerek, New York saati ile 10:21'de 1,467.03 puana indi. Yen euro karşısında, erken saatlerde son 20 ayda ilk kez 120 seviyesinin ötesine zayıfladıktan sonra, fazla değişmeyerek 119.09 seviyesinde kaldı. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvilleri üç baz puan düşerek yüzde 1.84'e indi. 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi, buğday, mısır ve soya fasülyesindeki yüzde 2'nin üzerindeki kazançların öncülüğünde yüzde 0.2'lik bir çıkış gerçekleştirdi.

Apple, Nikkei haber ajansında, şirketin satışların beklentilerin egrisinde kalmasından dolayı iPhone üretimini düşüreceği yolunca çıkan bir haberin ardından yüzde 3.3 değer kaybetti ve S&P 500 Endeksi'nde en fazla düşen hisse oldu. Fed Başkanı Ben S. Bernanke, Chicago Fed Başkanı Charles Evans'ın, merkez bankasının ekonomik toparlanmayı desteklemeye devam etmesi gerektiğini kaydetmesinin ardından bugün para politikasına ilişkin konuşacak. Bu hafta S&P 500 Endeksi'nde kar açıklayacak şirketler arasında Goldman Sachs Group Inc., EBay Inc. ve General Electric Co. da yer alıyor.

Bloomberg'in derlediği verilere göre, S&P 500 Endeksi'nde bu kar sezonunda şu ana kadar kar açıklayan 28 şirketin yüzde 79'u beklenenden iyi kar açıkladı ve yüzde 68'inin karında artış oldu. Analistlerin tahminlerine göre, S&P 500'deki şirketlerin dördüncü çeyrek karları yüzde 2.5 artacak. Bu, 2009'dan bu yana karların en yavaş arttığı ikinci çeyrek dönem olacak.

(18:10'da güncellendi)