Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’de 4.çeyrek bilançolarına ilişkin olumlu beklentilerin paralelinde, Türkiye saatiyle 23:00’da yapılması beklenen Fed Başkanı Bernanke’nin konuşması gündemde. Son Fed toplantı tutanaklarında öne çıkan tahvil alımının durdurulması konusundaki mesajlar önemli olacak. 2012’nin riskli ülkelerinde faizlerdeki düşüş, hisse senedi piyasalarını da destekledi. Portekiz, Yunanistan, İtalya ve İspanya Borsaları sırasıyla yıl başından bu yana % 10.01, % 8.92, % 8.29 ve % 6.44 getiri sağladı. Öte yandan, Japonya'da teşviklerin daha da artırılacağına yönelik beklentiler ve Çin'de menkul kıymetler düzenleyicisinin, yabancı yatırımların kotasının 10 kat daha artırılacağını açıklaması da piyasalarda etkili oldu.

Akbank Ekonomik Araştırmalar Müdürü Şahin Zuluğ, Fed ve küresel piyasalara ilişkin, “Fed'in işsizlik % 6.5'e düşene kadar tahvil alım programına devam edeceği orijinal metinde yer alıyordu. Bernanke’nin bu açıklamalara sadık kalacağını düşünüyorum. Yılın ilk 2 haftasında hisse senetlerindeki ciddi yükselişin sebebi mali uçurum atlatılmış olması ve en kötüsünün geride kaldığının algısının devam etmesi “ yorumunda bulundu.

Gösterge tahvilde iyimserlik sürüyor

Haftanın ilk işlem gününe % 6 bileşik seviyesinden başlayan gösterge tahvil faiz, saat 11:49'da % 5.99 seviyesinde bulunuyordu. Geçtiğimiz hafta yeni gösterge tahvilin ihracıyla birlikte, yeterli likidite oluşmamasıyla, gösterge tahvilde iyimserlik sürüyor. Yarın Hazine'nin Ocak ayının son borçlanması olan 15 aylık tahvil ihalesi var.

İMKB-100’e bankacılık endeksi dopingi

Geçtiğimiz hafta kar satışlarının etkisindeki bankacılık endeksi haftaya % 1.41 primli başladı. Banka hisselerinin tekrar yükselişe geçmesi endeksi 81,853 rekor seviyesine kadar taşıdı. En fazla değer kazan hisseler saat 11:58 itibariyle Konya Çimento (% 3.00), Kartonsan (% 1.00), Goodyear (% 0.75), Afyon Çimento (% 0.50) ve Göltaş Çimento (% 0.50) oldu. En fazla değer kaybeden hisseler ise BIM ( % 0.50), Trabzonspor ( % 0.15), Anadolu Isuzu (% 0.10), Türk Traktör (% 0.10) ve Enka İnşaat (% 0.08) idi.

Euro/dolar parasal genişlemelerden umutlu

2013’te Fed’in tahvil alım programına devam edeceği beklentisi ve açık pozisyonların kapanmasıyla euro/dolar’daki yukarı yönlü hareket devam ediyor. Saat 11:52’de parite 1.3375 seviyesinden işlem görüyordu. Yurt içi tarafta ise Merkez Bankası'ndan faiz indirimi gelmeyeceği beklentisiyle TL’de değer kazancı görüldü. Dolar/TL yine aynı saatlerde 1.7686’dan işlem görüyordu. Sepet Kurda 2,0673 seviyesindeyiz. Euro/TL ise yerli kurumsallardan gelen talep ve paritedeki yukarı yönlü hareketle birlikte 2.3659 düzeyinde seyrediyordu

BloombergHT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloombergnet.net