Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi Kasım ayında beklenmedik bir şekilde düştü. Bu durum, 17 üyeli Euro Bölgesi'nde resesyonun geçen yılın dördüncü çeyreğinde daha da derinleştiğine ilişkin işaretlere katkıda bulundu.

Euro Bölgesi sanayi üretimi, Ekim ayında revize rakamla yüzde 1'lik düşüş göstermesinin ardından, Kasım ayında yüzde 0.3 geriledi. Bloomberg News'un anketine katılan 37 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, sanayi üretiminin yüzde 0.2 artması bekleniyordu. Sanayi üretimi, Kasım ayında, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 3.7 geriledi.

Bloomberg News'un diğer bir anketine katılan 22 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, Euro Bölgesi ekonomisi, geçen yılın son üç aylık döneminde, önceki iki çeyrekteki daralmasının ardından, yüzde 0.3 küçülmesi bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası, Euro Bölgesi ekonomisinin 2012 yılında yüzde 0.5 ve bu yıl yüzde 0.3 daralacağı tahmininde bulunmuştu.

Londra'da Newedge Strategy analistlerinden Annalisa Piazza, "Sanayi üretimi verisi, gayrısafi yurtiçi hasılada (GSYİH) dördüncü çeyrekte diğer bir derin düşüşü işaret ediyor," dedi ve "Newedge, GSYİH'da yüzde 0.6 kadar bir düşüş bekliyor. Ancak yarın Almanya'da açıklanacak 2012 yılı için öncü GSYİH verileri tabloyu daha açık hale getirecektir" şeklinde görüş bildirdi.

Euro dolar karşısında, veri sonrası fazla değişiklik göstermedi ve dünkü kapanışın yüzde 0.3 yukarısında kalarak, Brüksel saati ile 11:45'te 1.3376 dolar civarında seyretti.

Bugün açıklanan verilere göre, Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da sanayi üretimi, Ekim ayındaki yüzde 2'lik düşüşün ardından Kasım ayında yüzde 0.1 arttı. Fransa'da üretim yüzde 0.5 artarken, İtalya ve İspanya, sırasıyla yüzde 1 ve yüzde 2.5'lik düşüşler açıkladı.

Bugünkü verilere göre, enerji üretimi, Ekim ayındaki yüzde 0.3'lük düşüşün ardından Kasım ayında gerilemesini hızlandırdı ve yüzde 1.6 düştü. Dayanıklı ve dayanıklı olmayan tüketici malları üretimi ise sırasıyla yüzde 1.1 ve yüzde 1.2 gerilerken, sermaye malları üretimi yüzde 0.7 yükseldi.