Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye Bankalar Birliği, bankaların altın satmasına karşı olduklarını her fırsatta dile getiren kuyumcularla görüşecek. Ankara ve İstanbul'un da aralarında olduğu 10'a yakın kuyumcu oda başkanın katılacağı görüşmede, tarafların belli konularda uzlaşması bekleniyor.

Yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılması için bir süre önce bazı bankalarca başlatılan fiziki altın toplama kampanyalarına, kuyumcular tepki göstermeye devam ediyor. Bankaların külçe dışında altın satmasına karşı olan kuyumcular, rahatsızlıklarını Türkiye Bankalar Birliği'ne iletmek için görüşme talebinde bulundu.

Bankacıların talebe olumlu yanıt vermesiyle tarafların yarın İstanbul'da biraya geleceği öğrenildi. Ankara ve İstanbul'un da aralarında olduğu 10'a yakın kuyumcu oda başkanın katılacağı görüşmede, tarafların belli konularda uzlaşması bekleniyor.



-''Kuyumcunun olmadığı altın ticareti istemiyoruz''

Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bankların altın satmasıyla ilgili rahatsızlıklarını dile getirmek için bir süre önce Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yetkilileriyle görüştüklerini belirterek, bu görüşmenin kendileri için verimli geçtiğini söyledi.

Konunun taraflarından birinin de Türkiye Bankalar Birliği olduğunu ve kuyumcular olarak hassasiyetlerini bankacılarla da paylaşmak istediklerini dile getiren Çavuşculu, şöyle konuştu:

''Türkiye Bankalar Birliği görüşme talebimizi olumlu karşıladı. Kuyumcular olarak bizim temel taleplerimizin ilki bankların külçe dışında altın satmaması, ikincisi de bankaların altın toplama sürecinde bizim de olmamız. Kuyumcuların altın ticaretinin dışına itildiği model yerine, dahil edildiği bir model geliştirmeli. Burada kuyumcuların altın ticaretinin dışına itilmesi yerine, dahil edildiği bir model olmalı. Bu bankaların iş yükünü azaltır, hem kuyumcuya hem de ziynet sahibine fayda sağlar. Mesela Reşat altını normal gram altın fiyatından alamazsınız, Reşat altının ilave bir değeri vardır. Bunu tüketici de bankalar da belki bilemez. Kısacası biz kuyumcunun olmadığı bir altın ticareti istemiyoruz.''

Orta ve küçük ölçekli birçok kuyumcunun temel gelirinin Cumhuriyet, çeyrek ya da yarım altın satışlarından kaynaklandığına dikkati çeken Çavuşculu, bankaların Cumhuriyet de dahil standardı belli olan altın satmaya başlamasının küçük kuyumcuların gelirlerini ciddi anlamda düşüreceğini vurguladı.

''Yarın yapacağımız görüşmenin olumlu geçeceğini, bankacılarla belli konularda anlaşmaya varacağımızı düşünüyorum'' diyen Çavuşculu, bankları ile kuyumcuların birlikteliğinin sektörü daha da güçlendireceğini ifade etti.

AA