Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya tahvilleri, Euro Bölgesi'nde sanayi üretiminin Kasım ayında beklenmedik bir şekilde daraldığını gösteren verinin ardından değer kaybetti. 10 yıl vadeli kağıtlar, son üç günde ilk kez aşağı yönde hareket etti.

İtalya tahvilleri de ayrıca, ülkede sanayi üretiminin ekonomistlerin tahminlerinden daha hızlı düşmesinin ardından geriledi. Almanya tahvilleri, yatırımcıların bölgenin en güvenli varlıklarına geri dönmeleri ile birlikte, son üç günde ilk kez değer kazandı ve euronun kullanılmaya başlandığı 1999'dan bu yana en kötü yıl başlangıcını biraz düzeltti. Fransa'nın iki yıl vadeli tahvilleri, Hazine'nin 7.2 milyar euroluk borçlanma kağıdı satmaya hazırlanması ile birlilte fazla bir değişiklik göstermedi.

Londra'da Investec Bank Plc sabit getirili menkul kıymetler analisti Elisabeth Afseth, "İtalyan ve İspanyol tahvillerinde küçük çaplı bir yön değişimi olabilir," ded, ve "Trendde büyük bir değişim olacağı konusunda şüpheliyim. Eğer aksamalar ve zayıf ekonomik veriler sürerse, zorlanabilirler" değerlendirmesinde bulundu.

10 yıl vadeli İspanya tahvillerinin faizi sekiz baz puan ya da 0.08 yüzde puanı yükselerek, Londra'da öğle saatlerinde, yüzde 4.97'ye çıktı. Ocak 2022'de vadesi dolacak yüzde 5.85 faizli tahvilllerin fiyatı, 0.58 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 5.80 euro düşerek 106.315'e indi. 10 yıllıkların faizi 11 Ocak'ta yüzde 4.84'e kadar inerek 1 Mart'tan bu yana en düşük seviyesini görmüştü.

10 yıl vadeli İtalya tahvillerinin faizi, 11 Ocak'ta yüzde 4.09'a kadar düşerek 10 Kasım 2010'dan bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından, iki baz puan yükselerek yüzde 4.15'e çıktı.

Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi Kasım ayında, revize rakamla yüzde 1 düştüğü Ekim ayına göre yüzde 0.3 daraldı. Bloomberg News'un anketine katılan 37 ekonomistin tahminlerinin medyaına göre, bu verinin yüzde 0.2 artması bekleniyordu.