Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri, ABD'li siyasi liderlerin borç tavanı konusunda anlaşmaya varamamalarının ekonomiyi olumsuz etkileyebileceği endişeleri ile son yedi günün altısında değer kazandı.

ABD tahvilleri geçen hafta, Bloomberg News'ta çıkan, Japonya'nın 50 trilyon yene kadar (558 milyar dolar) yabancı menkul kıymet alımı için bir fon kurmayı düşünebileceği haberinin yeni dolar karşısında son 2.5 yılın en düşük seviyesine indirmesinin ardından geçen haftaki yükselişini genişletti. Gösterge 10 yıllık tahvillerin faizi, Senato'da Demokrat liderlerin Başkan Barack Obama'ya, Cumhuriyetçiler'in borç limitini yükseltme konusunda destek vermemeleri durumunda, ABD'nin yükümlülüklerini yerine getirebilmesini sağlayacak adımları atması çağrısında bulunmasının ardından son bir haftanın en düşük seviyesine indi. ABD borç tavanına 31 Aralık'ta ulaştı.

New York'ta R.W. Pressprich & Co.'dan Larry Milstein, "Borç tavanı anlaşması da ekonomik büyüme üzerinde baskı oluşturacak," dedi ve "Bu noktadan itibaren daha da yukarıya hareket etmeye devam edebiliriz. Yendeki zayıflık (ABD Hazine tahvillerini alacakları fikri) ABD Hazine tahvil piyasasını destekliyor. Bu durum sürdürülebilir" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin 10 yıl vadeli gösterge tahvillerinin faizi üç baz puan ya da 0.03 yüzde puanı düşerek, New York saati ile 09:21'de yüzde 1.84'e indi. Kasım 2022'de vadesi dolacak yüzde 1.625 faizli tahvillerin fiyatı 7/32 ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 2.19 dolar yükselerek 98 1/32 oldu. 10 yıllıkların faizi yüzde 1.83 ile 3 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Milstein, "Bir sonraki durak yüzde 1.75 olabilir" dedi.