Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Başkan Barack Obama, Cumhuriyetçiler ile borç tavanı konusunda pazarlık yapmayacağının altını defalarca çizdiği konuşmasında "ABD'ye olan güven ve ülkenin kredibilitesi bir pazarlık aracı olarak kullanılamaz" dedi.

Son zamanlarda yapılan "Kongre'yi es geç" çağrılarına ise Obama açık bir cevap vererek "Bu olayın çözümü çok kolay. Eğer Temsilciler Meclisi ve Mitch McConnell bu konuda böyle zor oylamalara girmek istemiyorlarsa ve bana yetki vermek istiyorlarsa, ben de bu sorumluluğu seve seve kabul ederim, eğer öyle değilse kendileri bu soruna bir çözüm bulmak zorunda olacaklar" dedi ve kendi başına Kongre'yi es geçeceği söylentilerini reddetti.

Borç tavanı görüşmelerinde yaşanabilecek bir kördüğümün ülke ekonomisini tekrardan bir resesyona sürükleyebileceğini dile getiren Obama, "Ölü bir ülke değiliz. Bu olaya çok kolay bir çözüm var. Kongre bana faturalarımızı ödeme yetkisi versin yeter, veya bunu kendileri yapsın" dedi.

Senato'ya ve Temsilciler Meclisi'ne daha önce onay verdikleri harcamaları karşılayabilmek için bu borç limitinin artırılması gerektiğini söyleyen Obama, "Senato ve Temsilciler Meclisi oturup bir anlaşma üzerinde çalışmak durumundalar" dedi.

Temsilciler Meclisi lideri John Boehner ve diğer Cumhuriyetçiler, Başkan Obama'ya ancak harcama kesintileri kadar borç limitinin artırılmasına izin vereceklerini söylerken, Obama bu mesajlara da yanıt verdi.

"Mali uçurum tartışmalarında Kongre 1.2 trilyon dolarlık harcama kesintisini nereden yapacağımızı bulamadı. Borç limitini artırmak için bulmaları gereken harcama kesintisi oranı 2.5 trilyon dolar. Bunun matematiği doğru değil. 1.2 trilyonluk kesinti bulamazken 2.5 trilyon doları nasıl bulacaklar?" ifadelerini kullanan Obama, ılımlı kesintilere de açık olacağını ilave etti.   

Bir önceki borç tavanı tartışmalarının, ABD'nin kredi notunda düşüş gerçekleşmesine yol açtığını belirten Obama, "Borçlarımızı, faturalarımızı ödeyip, işimizi yapmak zorundayız. ABD vatandaşları bizden bunu bekliyorlar" ifadelerini kullandı.