Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de borç sınırı için alınan sıradışı önlemlerin yalnızca Şubat ortası-Mart başına kadar götürebileceğine dikkat çeken ABD Hazine Bakanı Timothy F. Geithhner, Kongre'nin borç sınırını yükseltmemesinin ülke için ekonomik sıkıntı doğuracağı uyarısında bulundu.

Temsilciler Meclisi Başkanı Joh Boehner'e gönderdiğii mektubunda Kongre'nin temerrüt riskini ve ödemelerdeki aksamaları önlemek için normal borçlanma yetkisini bir an önce genişletmesinin gerektiğinin altığını çizen Geithner, Hazine Bakanlığı'nın sonraki zamanlarda birbirine daha yakın öngörü tarihleri açıklayacağını söyledi.

Geithner'ın borç tavanına ulaşma zamanı tahmini, Washington'daki Bipartizan Politika Merkezi'nin tahminleri ile uyumlu görünüyor. Politika Merkezi, 15 Şubat-1 Mart tarihleri arasında bir zamanda Hazine'nin borçlarını ödeyecek parasının kalmayacağını öngörmüştü.

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke de ABD'deki yasakoyuculara temerrütün önlenmesi için borç tavanını yükseltmeleri çağrısında bulundu. Kongre'yi, kredi kartlarını ödememeye karar vererek kredi notunu yükseltebileceğini tartışan bir aileye benzeten Fed Başkanı, yasal borç sınırının yükseltilmesinin, yeni hükümet harcamalarına yetki vermek ile aynı şey olmadığını anlattı.

Kongre'deki Cumhuriyetçiler 16.4 trilyon dolarlık borç tavanını genişletme karşılığında hükümetten harcama kesintileri talep ediyor. ABD Başkanı Barack Obama dün borç tavanının, harcama tartışmasında bir silah olarak kullanılmasına karşı uyararak, bu durumun piyasalarda karmaşaya ve hükümet ödemelerinde de aksamalara neden olacağını belirtti.