Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in bilanço defterleri 3 trilyon dolara ulaşırken ABD Merkez Bankası Başkanı Ben S. Bernanke, ekonomik büyümeyi hedefleyen varlık alımlarının maliyeti ve ekonomiye etkilerini yakından takip etmeyi sürdüreceklerini belirtti.

Michigan Üniversitesi'nde konuşan Bernanke, şimdilik etkileri gördüklerini ve henüz maliyetleri tam değerlendirmek için erken olduğunu belirterek, programı yakından izlemeye devam edeceklerini, zira bazen zamanla şartların ve dolayısıyla etkilerin de farklılaşabildiğini söyledi.

Fed Açık Piyasa Komitesi geçtiğimiz ay 40 milyar dolarlık mortgage tahvili alımlarına ek olarak her ay 45 milyar dolarlık da ABD Hazine tahvili almaya karar verdi. FOMC, yeni programına zaman ve miktar sınırı getirmedi.

Diğer yandan FOMC'un 11-12 Aralık toplantısının tutanakları, yeni programın ilanına rağmen, Fed yetkililerinin tahvil alım programlarının 2013'te sonlandırmayı değerlendirdiğine işaret etti.

UBS Securities LLC'nin kıdemli ABD ekonomisti Drew Matus, Bernanke'nin bir taraf seçeceğini düşündüğünü, ancak Fed başkanının ortada kalarak, tutanakları teyit etmekle yetindiğini söyledi.

Bernanke iyimser olduğunu ancak işsizliğin hâlâ çok yüksek olduğunu belirterek, merkez bankasının elinde uygulamadığı yeni bir teşvik aracının olmadığını söyledi.