Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa'nın merkez bankasının güçlü parasal genişleme uygulayacağını söylemesinin ardından tırmanan Tokyo Borsası, Ekonomi Bakanı Akira Amari'nin para birimi üzerindeki yorumları sonrasında yenin güçlenmesiyle kazançlarının bir miktarını sildi.

Japonya'nın öncü tüketici elektronikleri ihracatçısı Sony Corp. yüzde 2.5 değerlenmesinin ardından kazançlarını azalttı ve yüzde 0.7 yükseldi. Optik üreticisi Olympus Corp., Goldman Sachs Group Inc.'in şirketin hisselerini tavsiye etmesi üzerine Nikkei 225 Endeksi'ndeki kazançlara öncülük etti. Sharp Corp., Nikkei gazetesinin, düşük talepten ötürü şirketin Apple Inc.'in iPhone ekranları üretiminde kesintiye gittiğini yazması üzerine yüzde 3.6 değer kaybetti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.6 kazançla 10,864.66 puana yükseldi. Endeks erken saatlerde yüzde 1.4 artışla 30 Nisan 2010'dan bu yana en yükseğine işaret etti. Topix Endeksi ise yüzde 0.6 artışla 903.98 puana ulaştı. Endekte değer kaybeden her 6 hisseye karşılık 10 hisse değer kazandı.

Amari'nin açıklamalarının yen sahibi olan hisse senedi yatırımcılarına bile geri adım attırdığına dikkat çeken Parry International Trading Ltd.'ın yönetici direktörü Gavin Parry, bu açıklamalalrın geçtiğimiz hafta kurumsal Japonya tarafında da gündeme gelen yenin çok hızlı düştüğü endişelerini bir kez daha yansıttığını söyledi.

Amari bugün Japonya'nın yendeki aşırı düşüşten ötürü risklerle karşı karşıya olduğunu dile getirerek, Abe'nin yeni zayıflatma kampanyasının sınırlarına dikkat çekti. Yen, 16 önemli para biriminin tamamı karşısında değerlendi.