Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD borç tavanının yarattığı endişenin doları zayıflatması ile yatırımcı güvenli liman ararken altın yükselişini ikinci güne taşıyor. Altın ile arasındaki farkı daraltan platinin onsu ise 3 ayın yükseğinden alıcı buluyor.

Spot altının onsu yüzde 0.4 kadar artışla 1,674 dolara yükseldi ve Singapur'da yerel saatle 11.17'de  1,671.75 dolardan işlem gördü. ABD Hazine Bakanı Timothy F. Geithner'ın dün yaptığı açıklamada mart ayının başına denk gelen borç tavanının yükseltimesinde başarısızlık yaşanmasının ekonomiyi zora sokacağına dair uyarıda bulunmasının ardından dolar, euro karşısında 10 ayın düşüğüne gerilerken külçe altının onsu ise yüzde 0.3 tırmandı.

HSBC Securities (USA) Inc. analisti Howard Wen konuyla ilgili bğtçe açığı ile ilgili görüşmelerdeki tıkanıklık altını olumlu yönde etkiliyor. Güney Afrika'daki arz endişesinin sürmesi ile platin grubu metaller yükseliş yaşıyor.

En büyük platin üreticilerinden biri olan Anglo American Platinum Ltd'nin dün yaptığı açıklamada Güney Afrika'da durulmayan grevler nedeniyle 2012'de zarar ettiğini belirtmesinin ardından, spot platinin onsu yüzde 0.4 kadar artışla 18 Ekim tarihinden beri en yüksek seviye olan 1,663.25 dolardan işlem gördü. Platin son gördüğü 1,661.25 dolar ile altın ile olan farkını Nisan ayından beri en düşük seviye olan 10.50 dolara indirdi. Platin, arzın korkutması ve otomotiv sektöründe talebin artacağı beklentisi ile bu yıl yüzde 7.9 artış kaydetti.