Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya Borsaları Ağustos 2011'den bu yana en yüksek kapanışına hazırlandı. Japonya Merkez Bankası Başkanı Shirakawa'nın güçlü parasal genişleme uygulayacaklarını söylemesi sonrasından Japon hisseleri kazanç sağladı.

Endoskop ve kamera üreticisi Olmypus Corp., Goldman Sachs Group Inc.'in şirketin hisselerinin notunu "alım"a çevirmesinin ardından yüzde 7.7 primlendi. Avustralya'nın en büyük sörf giyimi üreticisi Billabong International Ltd., VF Corp. ve Altamont Capital Partners'tan alım teklifi almasıyla yüzde 16 tırmandı. LG Display Co., Nikkei haber ajansının Apple'ın iPhone 5 üretim planlarını aşağı çektiğini yazması sonrasında düşüşe geçen Apple tedarikçilerinin peşinden giderek yüzde 3.5 değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 kazançla 132.46 puana çıktı. Endekste değer kaybeden her 15 hisseye karşılık 16 hisse değer kazandı. Çin ekonomisinden gelen toparlanma sinyalleri ve Japonya'nın yeni başbakanı Shinzo Abe'nin dünyanın en büyük 3. ekonomisini desteklemek üzere daha agresif politika uygulayacağı spekülasyonu sayesinde endeks rallisini genişleltti.

Genel anlamda Asya'daki hisse fiyatlarının önümüzdeki 12 ayda yüksek olacağını belirten Pengana Capital Ltd.'ın yatırım yöneticilerinden Tim Schroeders, düşük tonlu toparlanmanın ışığında son 2 ayda hisselerde çok fazla coşkunun olduğunu söyledi. Schroeders, yakın vadede ABD'nin borç tavanı müzakerelerinin, piyasaların karşısındaki önemli bir konu olduğunu ve bunun hisseleri geri çektiğini anlattı.

ABD Kongresi'nin borç tavanını genişletmemesinin ülke ekonomisinde ciddi sorunlara nedne olacağını söyleyen ABD Hazine Bakanı Timothy F. Geithner, sıradışı önlemlerin ancak Şubat ortası-Mart başına kadar idare edebileceğine dikkat çekti.