Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yendeki aşırı düşüşün Japonya için risk arz ettiğini söyleyen Ekonomi Bakanı Akira Amari, Başbakan Shinzo Abe'nin yeni zayıflatma kampanyasının sınırları olduğuna dikkat çekti.

Yenin aşırı zayıflamasının ithalat fiyatlarını sıçratabileceğini belirten Amari, düşük yenin ihracatçıları destekleyeceğini, ancak insanların geçimleri üzerinde olumsuz etkiye neden olacağını söyledi.

Mali teşvik ve merkez bankasının daha fazla parasal genişleme önlemi alacağı düşüncesi yeni, dolar karşısında son 2 ayda yüzde 10 zayıflatarak, resesyondan çıkmaya çalışan ülkedeki Japon ihracatçılarını destekledi. Yendeki her güçlenme, Bank of America Corp.'un yıl sonuna kadar yüzde 39 kazanç öngördüğü Japon hisselerindeki ralliyi sınırlayabilir.

RBS Securities Japan Ltd.'ın başekonomisti Junko Nishioka, imalatçıların kârının desteklenmesi ve fiyat rekabetliliğinin geliştirilmesi için yende daha fazla değer kaybının gerektiğini söyledi.

Yen, Tokyo saati ile 13:15'te dolar karşısında yüzde 0.6 değerlenerek 89.95 düzeyine çıktı ve 5 gündür ilk kez kazanç sağladı. Nikkei 225 Endeksi ve Topix Endeksi kazançlarını yüzde 0.6'lara çekti.

Amari, yendeki düzeltmenin ekonomik temeller doğrultusunda olduğunu söylerken,  uygun bir değer konusunda yorum yapmadı.