Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:30'da güncellendi)

ABD hisse sentleri borç tavanının artırılmasına yönelik endişelerden dolayı düşerken, Yen, Japonya Ekonomi Bakanı'nın yendeki aşırı düşüşe karşı uyarıda bulunmasının, para biriminin daha da zayıflatılmaya çalışılmayacağı spekülasyonunu güçlendirmesinin ardından, Haziran 2010'dan bu yana gördüğü en düşük seviyeden sıçrama yaptı. Platin, Anglo American Platinum Ltd.'nin üretimi kısmayı planlamasının ardından son üç ayın zirvesine yükseldi.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.3 düşerek, New York saati ile 09:30'da 1,466.43 puana geriledi ve Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 düştü. Yen dolar karşısında yüzde 0.9 değer kazanarak 88.70 seviyesine geldi. Güney Afrika randı 16 önemli para biriminin 14'ü karşısında değer kaybederken, platin yüzde 2 sıçradı. İspanya tahvilleri, Hazine'nin maksimum hedfinden daha fazla borçlanma kağıdı satmasının ardından hızlı bir yükseliş gösterdi. ABD Hazine tahvilleri yükselişini üçüncü güne taşıdı.

Japonya Ekonomi Bakanı Akira Amari, Japon yeninin bu yıl gelişmiş ülkelerin paralarından oluşan sepet karşısında yüzde 3 değer yitirmesinin ardından, Japonya'nın yendeki düşüşlerden kaynaklanan risklerle karşı karşıya olduğunu söyledi. Anglo American Platinum Ltd., faaliyetlerini gözden geçirdikten sonra, Güney Afrika'da dört şaftını devre dışı bırakacağını ve bunun da üretimi yıllık 400,000 ons düşüreceğini kaydetti. ABD'de bugün açıklanacak olan perakende satışlar verisinin, ekonomistlerin tahminlerine göre, yükseliş göstermesi bekleniyor.

ABD Hazine Bakanı Timothy F. Geithner, dün yaptığı açıklamada, kanun yapıcıların 1960 yılından bu yana 79 kere yaptıkları ve bunların 49'unun Cumhuriyetçi başkanlar zamanında gerçekleştirildiği borç tavanının artırılmaması durumunda, ciddi ekonomik zorlukalrla karşılaşılacağı uyarısında bulundu. ABD Başkanı Barack Obama, Cumhuriyetçiler ile borç tavanı konusunda pazarlık yapmayacağının altını defalarca çizdiği konuşmasında "ABD'ye olan güven ve ülkenin kredibilitesi bir pazarlık aracı olarak kullanılamaz" dedi.

Elmira, New York'ta Chemung Canal Trust Co.kıdemli yatırım yetkilisi Tom Wirth, "Borç tavanı endişesi, belirsizliğin daha da artacağı anlamına geliyor," dedi ve "Hükümetin kepenkleri indirmesi ekonomi için iyi birşey değil. Aynı Ağustos 2011'deki durum gibi. Kongre bizi yeniden eşik noktasına getirecek" değerlendirmesinde bulundu.

(17:30'da güncellendi)