Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:00'de güncellendi)

Yen dolar karşısında, Japonya Ekonomi Bakanı Akira Amari'nin, yendeki aşırı düşüşün ithalatı ve halkı etkileyebileceğini kaydetmesinin, politika yapıcıların yeni daha da zayıflatmayacağı spekülasyonunu güçlendirmesi sornası Mayıs ayından bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

Yen dolar karşısında, Haziran 2010'dan bu yana en düşük seviyeye inmesinin aşırı bulunmasının ardından, son beş günde ilk kez yükseldi. İsviçre frankı euro karşısında, Avrupa borç krizinin yumuşadığına ilişkin işaretlerin güvenli liman olarak düşünülen para birimlerine olan talebi zayıflatması sonucu 13 ayın en düşük seviyesine indi. Dolar euro karşısında ise, ABD'de perakende satışların artış göstermesinin ardından yüksek kalmaya devam etti. Güney Afrika randı, Anglo American Platinum Ltd.'nin dört şaftı iptal edeceğini ve üretimi düşüreceğini açıklamasının ardından değer kaybetti.

Stamford, Connecticut'ta, Royal Bank of Scotland Group Plc'ye ait RBS Securities Döviz stratejistlerinden Brian Daingerfield, "Amari'nin yorumları, hükümetin yenin düşüş hızından bir miktar endişe duyduğu olasılığını ortaya çıkardı," dedi ve "Japon yetkililerden yenin çok hızlı zayıfladığı yolunda gelen bir işaret, piyasanın biraz mola almasını sağlayabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Yen dolar karşısında erken saatlerde yüzde 1.3 çıkarak 17 Mayıs'tan bu yana en hızlı güniçi yükselişini gösterdikten sonra, yüzde 0.9 değer kazanarak, New York saati ile 08:38'de 88.68 seviyesine geldi. Yen dolar karşısında dün 89.67 ile 25 Haziran 2010'dan bu yana en zayıf seviyesine gelmişti. Japonya para birimi euro karşısında yüzde 0.3 sıçrayarak 118.14 seviyesine çıktı. Dolar euro karşısında ise yüzde 0.4 değer kazanarak 1.3328 dolara ulaştı.

Hedge fonlar ve diğer büyük spekülatörler tarafından yenin düşeceği beklentisi ile tutulan pozisyon satısı ile yükseleceği beklentisi ile tutulan pozisyonlar arasındaki fark, diğer bir deyişle, net short yen pozisyon sayısı 8 Ocak'ta 74,096 seviyesindeydi. Net yen pozisyon sayısı, 11 Aralık'ta biten haftada 94,401 ile Temmuz 2007'den bu yana en düşük seviyesine inmişti.

(17:00'de güncellendi)