Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya paralarındaki güçlenmenin ihracatçıları baskılaması ve Apple Inc. tedarikçilerinin iPhone taleplerinin azaldığı endişesiyle düşmesi üzerine gelişen piyasalar endeksi geri adım attı. Endeksteki teknoloji hisseleri son 3 haftanın en sert düşüşünü kaydetti.

Hon Hai Precision Industry Co. ve Cathcer Technology Co., ikinci gününde de Apple tedarikçilerini aşağı çekti. Teknoloji hisseleri göstergesi 13 ayın zirvesinden gevşedi. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Tayvan doları vadelilerinin 17 ayın zirvesine yakın seyretmesiyle son 1 ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. China Mobile Ltd., Sina.com'un şirketin kazanç hedeflerini aşağı çekeceği haberi üzerine 1 ayın en düşüğüne işaret etti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 kayıpla 1,077.06 puana geriledi. Nikkei gazetesi dün Apple'ın bu çeyrekteki iPhone 5 ekranı siparişlerine yarıya indirdiğini yazdı. Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi Eylül 2011'den bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. ABD Hazine Bakanı Timothy F. getihner, Kongre borç tavanını yükseltmezse, borçlanma sınırına önümüzdeki aydan itibaren vurulabileceğini söyledi. Güçlü para birimi, ihracatçıların denizaşırı satışlarının değerini azaltıyor.

Daha güçlü para biriminin, kârları azaltacağından ihracatçılar için olumsuz bir şey olduğunu ve bunun da bugün Asya'daki hisseleri aşağı çektiğini söyleyen Beyond Asset Management Co.'nun başkanı Michael On, teknoloji hisselerinin Apple'ın siparişlerinde kesintiye gittiği spekülasyonundan etkilendiğini belirtti.