Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hong Kong'taki Asya Finansal Forumu'nda konuşan Charles Evans, ABD ekonomisinin 2013'te yüzde 2.5 ve 2014'te de yüzde yüzde 3.5 büyüyeceğini, işsizlik oranının ise bu yıl yüzde 7.4 ve önümüzdeki yıl yüzde 7 olacağını öngördü.

İstihdamda her ay 200 bin kişilik artışın iş gücü piyasası için iyi bir gösterge olacağını belirten Evans, şimdilik aylık 150 bin ortalamaya sahip olunduğunun altını çizerek, daha hızlı ve daha istikrarlı istihdam artışı gerektiğini söyledi.

Evans, önümüzdeki 6 ayda 1 milyon istihdam yaratılmasının "kaydadeğer" bir ilerleme olacağını, ancak işsizliği yüzde 6.5 gibi kilit seviyelere çekmenin çok daha uzun zaman alacağını anlatarak, bunun 2015 ortalarına rastlayacağı tahmininde bulundu.

Fed'in geçtiğimiz yıl aldığı para politikasını belirli ekonomik şartlara bağlama kararının, enflasyonu sıçratmadan toparlanmaya yardımcı olması gerektiğini söyleyen Evans, bu tutumun piyasalara faizlerin düşük olacağı mesajını vererek ekstra genişleme sağladığına dikkat çekti.

"Daha net bir şart koyulması sayesinde piyasalar, büyük kaynak açıklarının kapatılması için gerektiği zamanda parasal genişleme sunacağımız konusunda daha güvenli olabilir" diyen Evans, aynı zamanda halkın da enflasyonun ciddi endişeye neden olması hâlinde sıkılaştırma için çok fazla beklemek zorunda kalmayacağından emin olabileceğini belirtti.