Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı Attila Köksal ve Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Direktörü Ali İhsan Gelberi, Bloomberg HT Araştırma Müdürü Cüneyt Başaran ve Ekonomi Müdürü Özlem Dalga'ya son zamanlarda tartışmalara neden olan Serbest Piyasa Kanunu'nun (SPK) 107. ve 104. maddesi hakkında adeğerlendirmelerde bulundu.

TSPAKB Başkanı Attila Köksal, piyasayı yönlendirmek amacıyla yapılan yalan ve yanlış haberlere 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası öngören 107. maddenin bir "kasıt" aradığının altını çizerek, "Burada bir kasıt unsuru var ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun suç duyurusunda bulunabilmesi için bu kastı ispatlaması lazım" ifadelerini kullandı. Bu maddenin daha önce de var olduğuna dikkati çeken Köksal, "Dolayısıyla aslında bu bir önceki duruma göre bizi biraz daha rahatlatan bir konu" dedi.

Ali İhsan Gelberi ise "Bence rahatsızlık 107. maddeden değil, asıl rahatsızlık 104. madde" diyerek SPK'nın "kaygının nedenini anlamadan" 107. madde hakkında açıklama yaptığını, kaygının nedenini öğrenmesi durumunda rahatsızlığın 104. maddeden kaynaklandığını göreceğini dile getirdi.

"107. maddede suç tanımlanıyor" diyen Gelberi, 104. maddede ise "suç olmasa bile mahkeme yok, direkt ceza var. Aradaki fark bu" ifadesini kullandı. 104. maddede bulunan "makul" tanımının açıklığa kavuşturulması gerektiğini söyleyen Gelberi, bu kafa karışıklığının giderilmesi için sektörden gelen istekle SPK'ya başvuruda bulunulmasının gerektiğini belirtti.

Atilla Köksal, 107. maddeden korkması gerekenlerin "internetten tüyo veren, yatırımcıların paralarını yanlış yönlendiren" kişilerin olduğunu belirtti.