Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisinde borç tavanına vurulmasına yaklaşılmasıyla endişeler arttı. ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler, borç tavanının artılmasına yönelik stratejilerini gözden geçirerek, kısa vadeli bir anlaşmayı kabul edeceklerini söyledi.

Harcama kesintilerini kapsamayan 3 aylık bir anlaşmayı kabul edeceklerini açıklayan Cumhuriyetçiler, 23 Ocak'ta Temsilciler Meclisi'de yapılacak borç tavanı oylamasında Senato'daki Demokratları harcama planlarını kapsamayan bir bütçe kabul etmeye zorlamayı planlıyor.

Temsilciler Meclisi Sözcüsü John Boehner, Senato'yu sonunda harcama sorunu ile mücadelede Temsilciler Meclisi ile aynı tarafa gelmek zorunda bırakacak bir strateji benimseyeceklerini söyledi.

Boehner'in bahsettiği yeni strateji, Barack Obama'nın yeniden ABD Başkanı seçilmesi ve Senato'daki Demokrat çoğunluğunun artmasının ardından Cumhuriyetçi liderlerinin hedeflerini yeniden gözden geçirme gereksinimini bir kez daha ortaya koyuyor.

Hazine Bakanlığı, ABD'nin 16.4 trilyon dolarlık borçlanma yetkisini Şubat ortasından Mart başına kadar bir zamanda aşacağını söyledi. Kongre'nin karşısında önümüzdeki 90 gün için 2 önemli mali tarihi daha var ve Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetiler de bu tartışmaları federal harcama kesintileri için bastırmakta kullanmayı planlıyor.

Hükümet kuruluşlarının finansmanı 27 Mart'ta intikal edecek ve yasa koyucuların yeni bir harcama planı geçirmesi ya da hükümetin kapanmasını göze alması gerekiyor. Kongre'nin karşısında aynı zamanda Mart'ta devreye girecek olan 110 milyar dolarlk otomarik harcama kesintileri var.